15.7 C
Koprivnica
Subota, 23. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Hrvatske rukometašice u utorak sa Srbijom na Europskom prvenstvu u Makedoniji
H

Ne propustite

081201-zovko-mEuropsko prvenstvo rukometašica u Makedoniji održava se od 2. do 14. prosinca, a Hrvatska će nastupiti u skupini D, gdje će se susresti sa Srbijom, Makedonijom i Njemačkom. Prva utakmica na rasporedu je u utorak u 17,45 sati, u Skopju sa Srbijom, dva dana kasnije igrat će se s domaćom reprezentacijom, a dvoboj s favoritom grupe Njemačkom je u subotu. Među hrvatskim rukometašicama vlada optimizam, vjeruju da mogu proći u drugi krug. Izbornik Zdravko Zovko pozvao je većinu igračica iz Podravke Vegete, a na EP ćea nastupiti i rumunjska golmanica Paula Ungureanu, dok će za Makedoniju igrati Natalija Todorovska.

– Zadovoljan sam onime što smo učinili u toku ovih priprema. Djevojke su dobro odigrale na Pannon kupu u Mađarskoj, na kojem su sudjelovale reprezentacije koje nastupaju na Europskom prvenstvu Makedonija i Mađarska, te Austrija, a na turniru u Sloveniji igrali smo i sa Srbijom i pobijedili je. S tim, a i s onim što su djevojke pokazale na pripremama u Poreču, gdje smo igrali zatvorene utakmice s mladićima Poreča moramo biti zadovoljni. Pristup koji su imale na pripremama daje nam za pravo da se nadamo i dobrom rezultatu na Europskom prvenstvu – rekao je Zdravko Zovko.

No, nije išlo sve baš po planu, jer su neke igračice ozlijeđene, a neke su postale prekobrojne.

– Za Europsko prvenstvo prijavili smo 15 igračica i ostavljamo jedno mjesto neprijavljeno kako bi se u slučaju potrebe uključila još jedna igračica. Kako je bilo moguće voditi samo određeni broj igračica, neke su, nažalost, morale otpasti. Tako vodimo tri golmanice: Grubišić, Jelčić i Knezović, a Žderić ostaje kod kuće. Žao mi je, jer su obje konkuretnice, Grubišić i Žderić, dobro branile na akciji B reprezentacije u Rumunjskoj. Dali smo prednost povratnici nakon ozljede, nešto starijoj i iskusnijoj Jeleni Grubišić. Isto tako je i kod Maje Kožnjak. Računali smo s njom na poziciji lijevog krila u slučaju da Zebić zbog ozljede nosa ne bi mogla nastupiti, ali je Zebić na pripremnim utakmicama u Poreču išla hrabro i bez straha, tako da su na lijevom krilu ostale Pušić i Zebić. Na desnom krilu igrat će Golubić i Gaće, dok su kružne napadačice Pavić i Ambroš. Vanjske igračice će biti Penezić, Arslanagić, Jukopila, Lovrić, Tatari, Petković, Franić i Horvat, po dvije za svaku poziciju, a Jukopila i Franić se mogu i po potrebi ‘seliti’. Zbog ozljede ne putuje Čop-Andesilić, od ranije Gotal, a kao višak sada je otpala i treća kružna napadačica Šerić”.

Prvu utakmicu Srbija – Hrvatska u taboru naših prvih suparnika smatraju neobično važnom. Srbi računaju da ako pobijedi Hrvatska da je sigurna za prolazak dalje, a ako pobijedi Srbija da njihova reprerzentacija ima 90 posto izgleda za prolazak. Zovko to ovako komentira:

– Ne znam bismo li pobjedom u prvom susretu sa Srbijom bili 90 posto u nastavku natjecanja, ali činjenica je da je utakmica važna. Mislim da je favorit grupe i dalje Njemačka, koja je bila nositelj izvlačenja grupa, u drugoj skupini jakosti smo mi i Srbija. I Srbija i mi izborili smo EP kroz kvalifikacije, Srbija s nešto lakšim protivnicama, Nizozemskom, a mi sa Crnom Gorom. Srbija ima dobru reprezentaciju, pokazala je to i pobjedom nad Rumunjskom u pripremnoj utakmici. Ali i Makedonija ima jaku ekipu, jer tamo igraju naturalizirane igračice, igra i Todorovska, angažirali su ponovno i Lambovsku (Naukovič) te još neke vrsne igračice. Makedonija je ušla kao domaćin prvenstva i sigurno je da će imati svestranu potporu na svom parketu.

No, za Hrvatsku će već biti velika stvar prolazak u idući krug natjecanja:

– Nama je svakako cilj ući među osam reprezentacija, a onda je to već povoljan plasman, jer nam omogućuje prednost kod ždrijebanja za iduća natjecanja, a svako mjesto više te mogućnosti povećava. Sigurno je da želimo biti prvi ili drugi u grupi i to su i realna očekivanja. Cilj je također u svakom natjecanju napredovati, učiniti korak više, dalje, afirmirati reprezentaciju i stvarati sigurnost i rutinu kod ovih djevojaka, koje su i sada spremne nositi se i s najjačima.

Hrvatska igra u D grupi. U utorak, 2. prosinca, u 15,45 igraju Hrvatskla – Srbija, u 20,15 Njemačka – Makedonija, u četvrtak 4. prosinca u 18,15 igraju Srbija – Njemačka, u 20,15 Makedonija – Hrvatska, a zadnjeg dana prednatjecanja, u subotu 6. prosinca, u 18.15 igraju Njemačka – Hrvatska, a u 20,15 Makedonija – Srbija. Nakon po tri reprezentacije iz te grupe i grupe C (Rusija, Švedska, Austrija, Bjelorusija) čine novu grupu od šest reprezentacija i nastavljaju natjecanje. Otsali sudionici EP-a su u A grupi Francuska, Mađarska, Danska i Rumunjska, a u B grupi Norveška, Portugal, Španjolska i Ukrajina.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

životna priča

FOTO Pod povrćem imaju 12 hektara koje obrađuje osam zaposlenih, a od toga tri Nepalca, Strunjak: Uvozni lobi je rak rana naše poljoprivrede

Prugovac je malo mjesto u sklopu općine Kloštar Podravski gdje se mnogi bave povrćarstvom, što se vidi odmah po...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti