I koprivnički radnici pridružili se štrajku solidarnosti

15:10h
0
Štrajk radnika Mesne industrije Danica // Foto: Facebook

Što točno misle o prijedlogu novog Zakona o radu, danas su imali prilike pokazati radnici diljem Hrvatske. Štrajk solidarnosti proveden je kao najava prvog čitanja prijedloga ZOR-a u Saboru, koje bi se trebalo provesti sutra, 26. veljače. Podsjetimo, oko novog prijedloga Zakona o radu socijalni partneri, Vlada RH i HUP te sindikati nisu postigli konsenzus, a kao posljedica toga danas je održan štrajk solidarnosti, dok će se sutra održati veliki sindikalni prosvjed u Zagrebu na Markovom trgu.

U znak potpore svima onima koji ne dobivaju plaću te kojima su radnička prava uskraćena, mnogi su se radnici i u Koprivničko-križevačkoj županiji uključili u štrajk solidarnosti.

Prvu je javnu potporu tom štrajku dala i glavna sindikalna povjerenica Sindikata PPDIV-a Podravke Ksenija Horvat.

Radnici Danice okupili su se u restoranu društvene prehrane // Foto: FacebookNaime, Podravkini zaposlenici su u znak potpore nosili bedževe s natpisom Štrajk solidarnosti te su im podijeljeni leci, ali proizvodnja nije bila obustavljana, kao ni svakodnevne poslovne aktivnosti.

No, na Danici su ipak otišli korak dalje i uistinu štrajkom podržali inicijativu.

– Štrajku se odazvalo oko 80 posto djelatnika Danice, a svi su se od 12 do 14 sati okupili u Restoranu društvene prehrane. U dogovoru s poslodavcima, nisu se prekidali samo oni proizvodni procesi koji se ni ne smiju, kako ne bi tvrtki bila nanesena šteta, a na njima su radili oni djelatnici koji su se izjasnili kako ne žele štrajkati – objasnio je sindikalni povjerenik na Danici Darko Tetec, zadovoljan solidarnošću koju su pokazali djelatnici.

Kako je izvijestila Radio Drava, u Belupu je poslodavac zaključio da ne postoje poslovi koji se mogu potpuno ili djelomično prekinuti, pa je tamošnja podružnica PPDIV poništila svoju prethodnu odluku o organizaciji štrajka solidarnosti. 

Štrajkalo se i u školama i bolnici, a štrajk uopće nije bio organiziran u Koprivničko-križevačkoj županiji, kao ni u Uredu državne uprave.