dan medijske pismenosti

Igor Salopek održao edukaciju za odgojno-obrazovne djelatnike o utjecaju digitalnih tehnologija na dječji mozak

Prečestim korištenjem društvenih mreža potiče se izlučivanje dopamina. Posljedično se javljaju ovisnosti, depresija, smanjena je motorika.

14:04h
0
Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Fran Galović

Knjižnica i čitaonica Fran Galović povodom Dana medijske pismenosti i uoči Noći knjige organizirala je predavanje za roditelje, odgajatelje, učitelje, knjižničare i ostale stručnjake koji se u svom radu bave djecom, pod nazivom Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak – alarm za uzbunu.

Za više od 90 sudionika putem Zoom aplikacije održao ga je doktor medicine Igor Salopek.

U današnje vrijeme kada prevladava sjedilački način života sve više ljudi obolijeva od niza kroničnih bolesti. Posljedično se smanjuju i kognitivne funkcije koje nas čine ljudima.
Javljaju se teškoće s pamćenjem, čitanjem, članci se sve više smanjuju, jer prosječni čitatelj ne može pratiti duže tekstove. Sve više se javljaju i ovisnosti o digitalnim tehnologijama.

– Rast i razvoj mozga najintenzivniji je u 1. godini života, a najbolji utjecaj ima igra i korištenje trodimenzionalnih predmeta (igračke, slikovnice). Pored genetskih predispozicija, na mozak bitno utječu psihološke i socijalne okolnosti u kojima dijete odrasta te poticaji. Ako izostanu, dijete neće razvijati svoj maksimum. Korištenje ekrana ne stimulira razvoj mozga. Prečestim korištenjem društvenih mreža potiče se izlučivanje dopamina. Posljedično se javljaju ovisnosti, depresija, smanjena je motorika. Igra s djetetom, fizička aktivnost, čitanje djetetu najbolje su aktivnosti za rast i razvoj dječjeg mozga. Roditelji moraju postaviti granice za dobrobit svoje djece – istaknuo je dr. Salopek.

Igor Salopek od 2017. specijalizant je psihijatrije Opće bolnice Karlovac, a od 2020. doktorand na Poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Molekularne bioznanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U Karlovcu je osnovao Integrativni centar mentalnog zdravlja, čiji je i danas voditelj, u okviru kojeg se organiziraju predavanja, skupovi i projekti s ciljem razvoja modela psihijatrije u zajednici, destigmatizacije i oporavka osoba sa psihičkim smetnjama.

Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Fran Galović