Info radionica o ESI fondovima održana u koprivničkoj Komori

17:21h
0
Detalj s radionice

U utorak 15. svibnja, u HGK Županijskoj komori Koprivnica održana je informativna radionica na kojoj su predstavljene mogućnosti povlačenja sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije te regionalnih potpora u okviru Operativnog plana provedbe Industrijske strategije RH 2014. – 2020.


Cilj informativne radionice bio je upoznati poslovne subjekte (velike, srednje i male poduzetnike, županijske i gradske razvojne agencije) sa provedbom mjera i budućim natječajima u nadležnosti Ministarstva gospodarstva. Naime, u okviru Financijske perspektive Europske Unije 2014. – 2020., Ministarstvo gospodarstva na raspolaganju ima 330 milijuna eura, koje će, prema prioritetima iz Strategije pametne specijalizacije, usmjeriti prema poslovnom sektoru, s glavnim ciljem jačanja konkurentnosti gospodarstva putem ulaganja u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije.

Također je započela i provedba Industrijske strategije RH 2014. – 2020., za što su u državnom proračunu za 2015. godinu osigurana sredstva namijenjen industriji. Operativni plan provedbe industrijske strategije RH 2014-2020 predstavila je Ivana Šuman iz Ministarstva gospodarstva čiji je glavni cilj rast obujma industrijske proizvodnje.

Operativni plan provedbe Industrijske strategije RH 2014.-2020. za 2015. godinu prvenstveno će se provoditi kroz, s jedne strane izmjene i dopune zakonske regulative s ciljem poticanja investicija i osiguravanja stabilnog investicijskog okruženja, ali i zadržavanja najtalentiranijih ljudskih resursa u zemlji, a s druge strane kroz provođenje operativnih programa putem kojih će se dodjeljivati novčane potpore poduzetnicima.

Novčane potpore za operativnu provedbu Industrijske strategije RH 2014.-2020. dodjeljivati će se poduzetnicima s ciljem poticanja ulaganja u dugotrajnu imovinu i poticanja zapošljavanja. Za razliku od prethodnih godina, novčane potpore dodjeljivati će se i za ulaganja i u nematerijalnu imovinu.

Novčane potpore će jednim dijelom biti financirane iz državnog proračuna, a jednim dijelom bi trebale biti financirane iz fondova EU. Tako će se s ciljem poticanja investicija i zapošljavanja u 2015. godini kroz Operativni program kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećanja broja radnika poduzetnicima dodijeliti novčana potpora u vrijednosti 90 milijuna HRK, dok bi se npr. poticanje zapošljavanja primarno u prerađivačkoj industriji i strateškim djelatnostima trebalo financirati iz Europskog socijalnog fonda, a potpore za razvojno – istraživačke aktivnosti – „Razvojna kutija 1″ iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Prvi natječaj bi trebao biti raspisan krajem mjeseca.

Goran Basarac iz Ministarstva gospodarstva predstavio je Strategiju pametne specijalizacije RH kao preduvjet za korištenje ESI fondova za tematski cilj Istraživanje, razvoj i inovacije. Strategija pametne specijalizacije ima pet prioritetnih područja: 1. Zdravlje i kvaliteta života, 2. Energija i održivi okoliš, 3. Promet i mobilnost, 4. Sigurnost i 5. Prehrana i bio-ekonomija.

Bruno Grubešić iz Ministarstva gospodarstva predstavio je potpore koje će Ministarstvo gospodarstva dodjeljivati iz ESI fondova, a to su potpore za uspostavu Inovacijske mreže za industriju i razvoj tematskih inovacijskih platformi, potpore provedbi inicijativa klastera konkurentnosti, potpore za aktivnosti istraživanja i razvoja poslovnog sektora, potpore za razvoj centara kompetencija, potpore za povećanje energetske učinkovitosti u industriji i potpore za povećanje energetske učinkovitosti uslužnim djelatnostima.

Sve najave natječaja bit će objavljenje na www.strukturnifondovi.hr

čitam...