KAD SE MLADI UMOVI SLOŽE

Još nema igrališta prilagođenog za osobe s invaliditetom koje su osmislili mali Ivančani, provjerili smo što je s projektom

- Oprema je već odabrana, ljuljačka košara, obična ljuljačka, tobogan, klackalica - pobrojala je ravnateljica te spomenula kako će se na otvorenom igralištu, koje će moći koristiti i svi zainteresirani mještani i sugrađani, naći sveukupno šest sprava.

15:50h
0
Ilustracija
Ilustracija // Twenty20

Krajem ožujka ove godine održana je Simulirana sjednica Županijske skupštine, a krajem svibnja održan je Aktualni sat s vijećnicima Općine Koprivnički Ivanec. Obje aktivnosti, podsjećamo, održane su u sklopu projekta “Želim znati kako imati” kojemu je nositelj Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice. I na jednoj i na drugoj aktivnosti, učenici Osnovne škole Koprivnički Ivanec raspravljali su s čelnim ljudima Županije, kasnije i Općine Koprivnički Ivanec, o jednom, a to je osnivanje Otvorenog dvorišta u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec s ciljem poboljšanja uvjeta za rekreaciju, integraciju i međugeneracijsku solidarnost.

– Za uređenje Otvorenog dvorišta potrebno je postaviti tzv. antistresnu podlogu koja u slučaju padova štiti od ozljeda, sprave prilagođene osobama s invaliditetom (univerzalnu ljuljačku, univerzalni vrtuljak, koš za igranje košarke prilagođen za igru i osobi u kolicima), klupu te stol za odmor i druženje nakon provedene aktivnosti – rekli su tada učenici škole u Koprivničkom Ivancu.

I sam župan Darko Koren zaključio je tada da je projekt koji su učenici predložili vrijedan, originalan te da ga je potrebno realizirati.

Ista tema, kako smo na početku i rekli, pokrenuta je i na Aktualnom satu i tamo je isto ideja osnovnoškolaca naišla na plodno tlo te je učenicima i javnosti rečeno kako će do gradnje i opremanja ovog igrališta doći, a Općina i Županija će projekt financirati.

Foto: Ivan Balija
Kristina Furkes // Foto: Ivan Balija

Lagano idemo i prema kraju godine, a upravo stoga smo odlučili kontaktirati ravnateljicu škole Kristinu Furkes, te ju upitati u kojoj je fazi stvaranje igrališta koje će biti prilagođeno i za osobe s inavliditetom.

– Jednostavna nabava je provedena, ja kao ravnatelj po statutu imam do 20 tisuća kuna s kojima mogu raspolagati pa tako građevinski radovi ili nabava robe i drugih usluga podliježe jednostavnoj nabavi koja je sastavljena od formiranja povjerenstva do odabira ponude sve do provođenja spomenute nabave – rekla nam je Furkes koju smo upitali da nam ipak to sve malo bolje pojasni te kaže kako trenutno sada izgleda situacija s otvorenjem igrališta.

– Čekamo rebalans Općine i Županije kojim će biti osigurana sredstva za kupnju opreme u vrijednosti od 100 tisuća kuna. S druge strane, nadam se da će nam vremenske prilike dopustiti da odradimo radove koji su potrebni kako bi podloga za igralište bila funkcionalna, trebat će ju betonirati i planiramo i to odraditi. Nadam se da će vremenske prilike dozvoliti izvođaču radova Park life team iz Ivanić grada da odrade svoje, ako se to ne dogodi morat ćemo prolongirati za iduću godinu jer betonirati ne možemo na minusima – rekla nam je Kristina Furkes.

Ravnateljica Osnovne škole Koprivnički Ivanec napomenula nam je da bi cjelokupni radovi trebali biti gotovi do 31. prosinca ove godine, a hoće li vremenske prilike to i omogućiti, ostaje za vidjeti.

– Oprema je već odabrana, ljuljačka košara, obična ljuljačka, tobogan, klackalica – pobrojala je ravnateljica te spomenula kako će se na otvorenom igralištu, koje će moći koristiti i svi zainteresirani mještani i sugrađani, naći ukupno šest sprava.

čitam...
Loading...