17.9 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Kolumna: Magdalena Podravska // Drugari i gospoda
K

Ne propustite

DRUGARI I GOSPODA

Bila sam pionirka. Ne baš previše aktivna, ali lojalna. Onda i napeta omladinka. Puna pubertetskih hormona i opčinjena ostalim omladincima. Više nego idejom zajedništva. Za to vrijeme moja je stara bila član AFŽ-a. Nije ona neka probitačna mačka. Antifašistička fronta žena služila bi joj da redovito sa svojim drugaricama obilazi druge drugarice, sudjeluje u lokalnim priredbicama i ima sjajan izgovor zašto ručak nije skuhan kad joj se to baš nije dalo. Jer moj otac je kao i svi složni drugari znao da je AFŽ iznad banalnosti skuhanog ručka. Boga mi znala je to i stara i zato smo mi odrasli na kuhanom krumpiru i hrenovkama, ali nam to na prvi pogled nikad ne bi rekli. I sad kad imam svoje klince još uvijek zamišljam svoje djetinjstvo koje je bilo možda materijalno siromašnije, ali puno bajkovitije od onoga što vidimo danas.

Nisam nikakav jugo nostalgičar, ali sam sigurna da je i u toj JUGI bilo super stvari. Sve dok nam netko nije rekao da je bilo i UDBE i ORJUNE i partijske stege i dogovora ispod stola. Što ne znamo to nas ne pogađa. Kako u braku tako i u politici i u javnom životu. Ali što znamo, čak i onda ako je potpuno suprotno od gole istine – može nas sasvim uništiti. A mi ko da smo stvoreni za vječnu igru kauboja i indijanaca. Nikako da staru retoriku zamijenimo novom i konačno priznamo da toliko dugo dok smo kauboji i indijanci uvijek netko najeb… i često su to upravo oni koji dolaze iza nas. Jer na kraju krajeva moj klinac treba podugačak uvod želim li mu govoriti o partizanima, Titu i BAZOOKA žvakama. I kad bi mu to i uspjela prezentirati zanimalo bi ga pune tri minute. Priče o prošlosti, stari obrasci i prežvakane teme zanimljive su samo i isključivo onima koji se mentalno nisu maknuli iz tih vremenskih okvira. I NIKOME DRUGOME. U ozračju podivljale izborne retorike koga još uvijek zanima da li smo drugari ili gospodar da li smo kompanjoni ili stranački kumovi.

Vrijeme je da klinci nauče nešto i od nas. A to je lekcija o tolerantnosti, razumijevanju, prihvaćanju i potrebi da budemo za zajedničko dobro – ZAJEDNO. Ostavite kauboje i indijance u pričama za laku noć i shvatite da nam nitko nikada za ništa nije kriv. Za sve smo si krivi sami. Živio DAVID ICKE gdje god bio i kao gospon i kao drugar! Drago mi je da i na naš račun dobro nasmijao iako nas je sirotih 4 milijuna!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Trenutak nepažnje u Reki

Kombijem 26-godišnjak “naguzio” drugi kombi, oba vozača ozlijeđena

Lake tjelesne ozljede dvojice vozača epilog su jučerašnje prometne nesreće u Reki u kojoj su se sudarila dva kombija. Kako...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×