OB DR. TOMISLAV BARDEK

Koprivnička bolnica velikim projektima grabi prema budućnosti, Devčić: Do kraja 2021. očekujemo novo lice, izgled i komfor za pacijente i zaposlenike

Ravnatelj je kazao kako su sve dnevne bolnice naslonjene na akutne djelatnosti čime će liječnici moći bez dodatnih napora zbrinjavati pacijente.

12:57h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ravnateljstvo Opće bolnice Dr. Tomislava Bardeka u Koprivnici bilo je mjesto današnje konferencije koja je govorila o aktualnim projektima. Ravnatelj bolnice Mato Devčić za početak je kazao kako su oni dio jedne lijepe priče koja se odvija u Koprivničko-križevačkoj županiji posljednjih godina.

– Ušli smo u visoku fazu realizacije projekta rekonstrukcije dnevnih bolnica i povećanja pristupnosti jednodnevnoj kirurgiji. Građevinski radovi su započeli, a samim njihovim početkom ušli smo u najoperativniji dio projekta, završnu godinu. Do kraja studenog bit će završen dio koji se odnosi na građevinske radove – rekao je Devčić.

Kazao je kako su sve dnevne bolnice naslonjene na akutne djelatnosti čime će liječnici moći bez dodatnih napora zbrinjavati pacijente. Dostupnost i skraćenje vremena reakcije te poboljšanje boravka pacijenata, kao i njihova protočnost, razlog su zbog kojega je projekt dobio pažnju javnosti. Projekt dnevnih bolnica podrazumijeva dogradnju aneksa paviljona psihijatrije, neurologije i fizikalne medicine te rekonstrukciju unutar glavne bolničke zgrade i to odjele pedijatrije, ginekologije, interne medicine i kirurgije. Ukupni zbroj iznosi četiri tisuće kvadratnih metara.

Foto: Ivan Balija
Biljana Marković // Foto: Ivan Balija

– Proces je zahtjevan jer se radi na više lokacija. Radovi će biti sigurno realizirani do kraja studenoga. Samo puštanje u rad očekuje se početkom 2020. godine – rekao je ravnatelj, potvrdivši kako će građevinski radovi za ovaj projekt iznositi 32 milijuna kuna.

Zamjenica ravnatelja Biljana Marković u kontekstu dnevnih bolnica dodala je kako kreditno zaduženje ni u jednom trenutku neće opteretiti svakodnevno poslovanje. Sredstva će, prema njezinim riječima, ići iz decentraliziranih sredstava namijenjenih za, primjerice, opremanje ili dugoročne investicije.

Planovi vezani uz energetsku obnovu
Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Okrenuo se, potom, energetskoj obnovi o kojoj je, također, ranije danas govorila ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković.

Uz dva postojeća projekta, energetsku obnovu paviljona psihijatrije i neurologije, odnosno bolničke praonice, dobili su odluku Ministarstva graditeljstva o financiranju energetske obnove centralne bolničke zgrade u iznosu oko 25 milijuna bespovratnih sredstava koje država osigurava iz europskih izvora. Glede ostatka financiranja, trenutno su u pripremi financijske konstrukcije za projekt koji će trajati dvije godine od potpisivanja ugovora.

Planira se promjena fasade, stolarije, uvođenje centralne klimatizacije i ventilacije te se mijenja sva rasvjeta, uz uređenje prostora. Vrlo zahtjevan projekt – naveo je Devčić, dodavši kako trenutno traže izvođače radova.

Sigurno do kraja 2021. godine očekujemo novo lice bolnice, novi izgled i komfor za naše zaposlenike i pacijente. Vrlo je važno u kojim prostorima i kakve kvalitete provode vrijeme – smatra.

Foto: Ivan Balija
Ruža Evačić // Foto: Ivan Balija
Kongres sestrinstva započinje u petak

Najavljen je ujedno 3. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije koji počinje u petak, u 13 sati u dvorani Velebit, a održava se dva dana. Prva osoba organizacijskog odbora i glavna sestra Ruža Evačić pojasnila je kako je stručni skup organiziran na temu dnevne bolnice kao izazova za rad u multidisciplinarnom timu.

– S ponosom ističem kako smo jedina županija u Hrvatskoj koja ima ovakve stručne skupove sestrinstva. Ove će godine izlaganja imati naši liječnici, a počašćeni smo i gošćama iz okolnih županijskih ustanovama s kojima ćemo izmijeniti iskustva, stručno si pomoći i napraviti usporedbu kako bi pružanje usluga bilo što bolje, a korisnik zadovoljniji – objasnila je R. Evačić.