Odluka Ministarstva

Koprivnička Obrtnička škola u suradnji s Đurđevcom postala centar kompetentnosti, a Križevci ‘izvisili’, Koren: U kriterijima je bilo i političke komponente, time nisam zadovoljan

Ministarstvo je vodilo računa o ravnomjernoj rasprostranjenosti centara kompetencija, tako da je svaka županija dobila barem jedan.

10:26h
0
Foto: Obrtnička škola Koprivnica

Kao što je bilo i najavljivano, Koprivničko-križevačka županija dobila je centar kompetentnosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja proglasilo je 25 škola u Hrvatskoj regionalnim centrima kompetentnosti, a među njima je i Obrtnička škola u Koprivnici. U konkurenciji su bile 42 škole, a iz naše županije bila je tu još i Srednja gospodarska škola u Križevcima.

Ministarstvo je odredilo pet područja za centre kompetencija, to su strojarstvo, elektrotehnika, zdravstvo, ugostiteljstvo i turizam te poljoprivreda. Obrtnička škola Koprivnica kandidirala se, u suradnji sa Strukovnom školom Đurđevac, u sektoru elektrotehnike.

Za odabrane škole to znači da će dobiti bolje uvjete, konkretniju praktičnu nastavu i vježbe, osposobljavanje nastavnika, mentora za praktičnu nastavu, poticat će se učenje na radnom mjestu, a škole će moći postati i ustanove za obrazovanje odraslih. Ukratko, prisutan je širok spektar aktivnosti kako bi škole mogle postati samoodržive i postati dio veće cjeline suradnjom s gospodarskim subjektima, Zavodom za zapošljavanje, poslodavcima, Gospodarskom komorom i ostalima.

Srednja škola Koprivnica
Ilustracija

Župan Darko Koren zadovoljan je dobivenim centrom za elektrotehniku i informatiku, no nije zadovoljan što je za poljoprivredni sektor Varaždinska županija nadmašila kandidirani projekt iz naše.

–  Samom tom činjenicom što smo dobili centar kompetentnosti možemo biti zadovoljni jer to obuhvaća ulaganje oko 50 milijuna kuna u naše obrazovne ustanove, Obrtničku školu u Koprivnici i Strukovnu školu Đurđevac. Činjenica je da smo kandidirali projekt iz sektora poljoprivrede, za što smatram da imamo adekvatne preduvjete, koji se temelje na tradiciji obrazovanja iz tog sektora, prije svega u Križevcima. Velik je broj i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u našoj županiji, a tu je i naša prehrambena industrija predvođena Podravkom. Smatram da kriterij po kojemu se određivala i donosila odluka o tome koji će centar gdje biti ima političku komponentu i s time nisam zadovoljan. Odgovorno tvrdim da je sektor poljoprivrede najrazvijeniji ovdje, to će pokazati i budućnost – naglasio je župan.

Foto: Matija Gudlin
Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Ministarstvo je vodilo računa o ravnomjernoj rasprostranjenosti centara kompetencija, tako da je svaka županija dobila barem jedan.

Saborski zastupnik i bivši đurđevački gradonačelnik Željko Lacković bio je vrlo aktivan promicatelj ideje da se škola u Đurđevcu uključi u prijavu s Obrtničkom školom u Koprivnici te je vrlo zadovoljan ishodom, no upozorava da su i Križevci mogli bolje proći.

– Govorio sam i na sjednici Županijske skupštine da se kod prijave centara treba ići pametno, a ne na ono što se ne može dobiti, kao što je poljoprivreda. Želio sam da se i Križevci uključe u elektrotehničku priču, zajedno s nama, jer ju oni također imaju u školi, no nisu odabrali taj način – komentirao je Lacković.

Centri kompetentnosti u Hrvatskoj

– Srednja škola Zabok
– Turističko-ugostiteljska škola Split
– Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
– Ugostiteljska škola Opatija
– Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula
– Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik
– Tehnička škola Čakovec
– Tehnička škola Slavonski Brod
– Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar
– Srednja strukovna škola Velika Gorica
– Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića Zagreb
– Industrijsko-obrtnička škola Šibenik
– Tehnička škola Karlovac
– Elektrotehnička i prometna škola Osijek
– Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb
– Tehnička škola Sisak
Obrtnička škola Koprivnica
– Obrtna tehnička škola Split
– Poljoprivredno-prehrambena škola Požega
– Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan
– Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci
– Medicinska škola Varaždin
– Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar
– Škola za medicinske sestre Mlinarska
– Medicinska škola Bjelovar