za školarce

I ove će godine križevački osnovnoškolci imati besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda

U okviru Školske sheme, voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi nude se učenicima kao zaseban obrok, neovisno od obroka u okviru školske prehrane, i to kontinuirano kroz cijelu školsku godinu

12:43h
0
Domaće povrće postat će svojevrsni brend koprivničke tržnice
Domaće je najbolje // Foto: Arhiva

Križevački osnovnoškolci i ove će godine u školama imati besplatnu podjelu voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Namirnice je osigurao Grad Križevci putem Javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prema programu Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tako je osigurana raspodjela voća i povrća za 1513 učenika svih razreda osnovnih škola u
vrijednosti 60.686,43 kuna te mlijeka i mliječnih proizvoda za 313 učenika nižih razreda u vrijednosti 22.263,69 kuna.

– Drago mi je da smo i ove godine uspješno našim osnovnoškolcima osigurali besplatno voće i povrće odnosno mlijeko i mliječne proizvode. Sudjelovanjem u ovom programu direktno podižemo svijest o važnosti zdrave prehrane kod naše djece – izjavio je gradonačelnik Mario Rajn.

U okviru Školske sheme, voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi nude se učenicima kao
zaseban obrok, neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu
školsku godinu.

Voće i povrće nudi se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Školska shema provodi se kako bi se promovirale zdrave prehrambene navike s ciljem
povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani i
sprječavanja debljine i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Želi se utjecati na oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, te omogućavanja dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.