Laburisti i liberali protiv monetizacije autocesta

13:02h
0
Prikupljanje potpisa ispred tržnice // Foto: HSLS

Hrvatski laburisti odlučili su aktivno podržati akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv monetizacije hrvatskih autocesta koje su organizirali udruge i sindikati.


Ovaj potez koprivničkim je novinarima pojasnio predsjednik ovdašnjih laburista Darko Tetec:

– Zato što su laburisti prije svega protiv rasprodaje naše državne imovine i davanja u koncesiju izgrađenih autocesta, dakle nismo protiv koncesije, ali za neizgrađene autoceste. Ne vjerujemo premijeru i Vladi da je to najbolje rješenje. Ne vjerujemo im barem tako dugo dok ne vidimo jasnu studiju koje su pozitivne, a koje su negativne posljedice za Hrvatsku takve jedne odluke.

Tetec ističe da građani moraju jasno znati što monetizacija autocesta znači, a da to nije tako svjedoči i izjava predsjednika Ive Josipovića po kojoj nema jasan stav o tom pitanju jer nema dovoljno informacija.

– Ovo je preozbiljno pitanje i mislim da se zahtijeva jasna prezentacija građanima Hrvatske što monetizacija autocesta znači za njihovu budućnost.

Koprivnički laburisti pomažu aktivistima u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma kao građanske osobe, bez isticanja stranačkih obilježja, istakao je Tetec. Recimo još da se potpisi prikupljaju na štandovima ispred koprivničke tržnice i pošte.

I podravsko-prigorski liberali su protiv monetizacije autocesta. Kako nam je priopćio predsjednik HSLS-a Koprivničko-križevačke županije Stjepan Lončar ta stranka podržava sindikate i udruge okupljene u inicijativu „Ne damo naše autoceste” koja prikuplja potpise za raspisivanje referenduma protiv koncesija autocesta. Stoga su se u prikupljanje potpisa aktivno uključili i članovi HSLS-a.

Iz HSLS-a ističu da je koncesija samo jedan od mogućih modela monetizacije duga, i to najlošiji jer se zbog kratkoročne dobiti koncesionaru daje imovina koja dugoročno stvara zaradu. Liberali ocjenjuju da vlada dosad nije razmotrila ni jedan drugi model monetizacije, poput izdavanja obveznica a nije pristupila ni reprogramiranju duga. Smatraju lošim da autoceste koje su hrvatski građani gradili 44 godine sada poklanjamo nekome da na njima zarađuje idućih 40 godina.

Izvor: www.radio-drava.hr 

čitam...