Petar Dombaj

Najmlađi načelnik županije u svojoj prvoj godini ostvaruje zacrtani put Drnja: Borimo se, moderniziramo općinu, osnivamo svoj vrtić, a ključno nam je pokrenuti gospodarstvo

Osim tih projekata, radi se i na kandidiranju velikog, modernog sportskog centra, o kojemu smo pisali. Također, uređuju se nerazvrstane ceste diljem općine, a modernizirat će se i rekonstruirati paviljon i park.

12:00h
0
Petar Dombaj
Petar Dombaj // Foto: Ivan Brkić

Načelnik Drnja Petar Dombaj preuzeo je dužnost u lipnju prošle godine i time postao najmlađim načelnikom u županiji. Sa svojih 26 godina, devet mjeseci nakon lokalnih izbora vodi Drnje u smjeru novih projekata, inicijativa i olakšavanja svakodnevice svojim sumještanima.

Kako bi to bilo što učinkovitije, okupio se s nezavisnim kolegama u novu udrugu u kojoj će izmjenjivati iskustva i pomagati jedni drugima oko praktičnih problema, o čemu smo nedavno pisali. No, projekata koji su u tijeku i koji se pripremaju u Drnju ni sada ne nedostaje.

– Neprestano detektiramo natječaje, nove projekte, rješavamo imovinsko-pravne odnose, dokumentaciju… Prvo što rješavamo je rekonstrukcija javne rasvjete, projekt koji je vrijedan nešto više od 600-700 tisuća kuna, a kandidirat ćemo ga kroz javni poziv Ministarstva graditeljstva za razvoj komunalnog gospodarstva. Modernizacija je ključna, cijela općina dobit će LED rasvjetu, a to će i uštedjeti novac i bit će napravljeno prema pravilima struke. Osim toga, pokrenuli smo javnu nabavu za gradnju mosta na vodotoku Gliboki u Torčecu, to je prošlo na mjeri 7.2.2 u veljači. Trenutno čekamo i rezultate za energetsku obnovu dječjeg vrtića Vrapčić, što bi trebalo doći kroz mjesec dana – predstavio nam je načelnik.

Veliki sportski centar priprema se u Drnju

Osim tih projekata, radi se i na kandidiranju velikog, modernog sportskog centra, o kojemu smo pisali. Također, uređuju se nerazvrstane ceste diljem općine, a modernizirat će se i rekonstruirati paviljon i park.

– Postavili smo i pametne klupe, u svako naselje po jednu, kako bi naši mještani imali neograničeni internet, idemo prema modernizaciji općine – uvjeren je Dombaj.

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća donesena je i odluka o osnivanju novog vrtića pod nazivom Čarobni park. Iako u Drnju i sada postoji vrtić, Vrapčić, općina nije zadovoljna određenim segmentima i istupila je iz Sporazuma o osnivanju Vrapčića.

– Došlo je do zasićenja i nemogućnosti pronalaska rješenja s ostalim općinama osnivačima, prvenstveno oko Pravilnika o radu svih zaposlenika. Plaće bi trebale biti jednake, a financijska moć općina je različita, nitko ne želi pristati na smanjenje plaća, a za povećanje je potrebno i imati sredstva u proračunu. Tu je i sastav Upravnog vijeća, zakonom propisan na pet do sedam članova, a time nije bilo moguće staviti predstavnika svake općine jer treba biti i predstavnik roditelja i odgajatelja u vijeću. Jednostavno je sve preraslo realne gabarite. Idealno bi bilo imati do četiri općine osnivača, a mi smo ih imali sedam – pojasnio je načelnik.

Tako će u novom vrtiću biti iste odgajateljice kao u podružnici Vrapčića, kuharica i spremačica i naravno, djeca odnosno polaznici koji će prijeći iz Vrapčića u novi vrtić. Zajedničke službe poput računovodstva i administracije se napuštaju i njih će voditi općina Drnje.

Mijenjat će se i prostorni plan općine kako bi se napravilo mjesta za nove potrebe i gradnje koje se planiraju.

– Kroz dva tjedna trebali bismo dobiti poduzetničku zonu, čekamo da prođe na Ministarstvo. To ćemo nastojati riješiti u što kraćem vremenu jer već ima zainteresiranih poduzetnika, a bit će ih još i više. Trebamo pokrenuti gospodarstvo jer je to ključ za sve ostale projekte, bez privrede nema ničega – smatra načelnik.

Dan općine Drnje
Na proslavi dana općine // Foto: Ivan Brkić

Uz te veće promjene koje čekaju općinu, tu je i niz manjih projekata, poput nove ograde na igralištu NK Podravca u Torčecu, obnova sanitarnih čvorova u osnovnoj školi, što će pokriti općina u sklopu velike energetske obnove, poboljšanje infrastrukture i uvjeta rada za razne udruge ili pak vanjskog fitnessa i teretane na otvorenome.

– Borimo se, aktivni smo, stalno nešto radimo i sto posto ozbiljno sve shvaćamo. Gdje god možemo, apliciramo na europska i nacionalna sredstva jer smo svjesni da samo svojima ne možemo puno napraviti. Sada nam je puno lakše jer za mnoge projekte imamo pripremljenu svu dokumentaciju i samo se prijavljujemo. Ljudi imaju percepciju da je lako povući sredstva iz europskih fondova, a često ne znaju da najprije moraš imati svoja sredstva koja ćeš uložiti tako da kasnije iz Europe dobiješ njihov povrat. No, trudimo se, imamo dobru suradnju sa svima onima koji imaju dobre ideje i planove – zaključio je Petar Dombaj.

Loading...