Plin skuplji od 1. siječnja 2010.

15:05h
0
Kubni metar plina poskupljuje na košrivničkom području za 49 lipa. Snimio: Marijan Sušenj


“Kubik” plina na području koje njime opskrbljuje koprivnički Komunalac od 1. siječnja iduće godine više neće koštati 2,40 nego 2,89 kuna.

Josip Pobi, predsjednik Uprave Komunalca, objasnio je da plin poskupljuje zbog povećanja njegove dobavne cijene:

– Isto se dogodilo i 1. siječnja ove godine, a prije nekoliko mjeseci poskupljenje nismo mogli izbjeći zbog uvođenja “harača”. Od iduće godine plin poskupljuje dijelom i zbog odluke države da na potrošaće svali trošak skladištenja plina. Unatoč tome, koprivnički Komunalac je među najjeftinijim distributerima plina u Hrvatskoj, odnosno 34. od 38 isporučitelja, a po veličini smo peti u državi. Država je prošle i ove godine samo na našem distributivnom području na razlici PDV-a nastaloj zbog poskupljenja dobavne cijene plina i transporta zaradila 5,3 kuna.

Radio Koprivnica prenosi da će na području koje pokriva križevački distributer tvrtka Radnik plin poskupjeti za 19%, odnosno sa 2,46 na 2,93 kune, a đurđevačke Komunalije će “kubik” najvjerojatnije naplaćivati dvije kune i 88 lipa, no cijene još uvijek nije službeno određena.

Josip Pobi je na konferenciji za novinare priopćio da će od 1. siječnja 2010. skuplji biti i odvoz smeća, no samo za gospodarstvenike.

– Općina Koprivnički Ivanec nam je povećala komunalnu naknadu za odlaganje smeća na Piškornici, pa i mi moramo dići cijene. To će u praksi značiti da će ustanove kao što su bolnica, Dom za umirovljenike ili mesna industrija Danica plaćati veću cijenu zbrinjavanja otpada, no većina poduzeća će profitirati ako će razvrstavat otpad i prodavat ga tvrtkama koje se bave tim poslom. Za Komunalac, pak, ova promjena vrlo vjerojatno znači smanjenje prihoda, jer su renta i komunalna naknada fiksni troškovi bez obzira na količinu otpada koji zbrinjavamo – objasnio je Pobi.

 

čitam...