Županijska skupština

Političke stranke dobivaju više od pola milijuna kuna iz proračuna, najviše HDZ-u, nezavisnima i Mreži

Prema očekivanjima, točka je na kraju izglasana.

12:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na sjednici Županijske skupštine, održanoj jučer, izglasano je financiranje političkih stranaka na području Koprivničko-križevačke županije.

Za njihov radu u proračunu za 2020. godinu osigurano je 515.000 kuna. Stranke dobivaju novac sukladno broju svojih članova u županijskoj skupštini pa tako HDZ dobiva oko 150.000 kuna, nezavisna lista Željka Lackovića dobiva oko 91.000 kuna, a Mreža nezavisnih lista oko 75.000. SDP dobiva oko 63.000 kuna, a HSS oko 61.500, iako imaju po pet članova. Razlika je u tome što SDP ima jednu članicu, a za svakog ženskog predstavnika iz proračuna se daje 10 posto više na početni iznos. HSU i HNS dobivaju oko 25.000 kuna, a HL i Živi zid 12.291,17 kuna, što je i iznos koji se dobiva za svakog pojedinačnog člana Županijske skupštine, a oni ih imaju po jednoga.

Ovu točku dnevnog reda nisu podržali SDP i Hrvatski laburisti jer smatraju da je iznos koji se daje strankama prevelik. Marko Fucak (SDP) istaknuo je da to ne govori zbog populizma.

– Ako je nas izabrao narod i za to dobivamo naknadu ovdje, zašto bi se još financirale posebno i naše stranke? Tako smo dva puta plaćeni, a sve iz džepova poreznih obveznika. Znam da je tako propisano zakonom, ali iznos se sigurno može i smanjiti – rekao je Fucak.

Prema očekivanjima, točka je na kraju izglasana.

čitam...