Predstavljen 39. broj Podravskog zbornika

19:15h
0
Urednik Podravskog zbornika Robert Čimin // Foto: Koprivnica.net

Novi broj Podravskog zbornika predstavljen je u srijedu u koprivničkoj Gradskoj vijećnici u sklopu obilježavanja Dana grada Koprivnice. Riječ je o 39. publikaciji koju godišnje izdaje Muzej grada Koprivnice.

Prisutne je sa sadržajem ovogodišnjeg izdanja upoznao urednik Robert Čimin, a u promociji su sudjelovali i nekadašnji urednici Podravskog zbornika Dragutin Feletar, Vjekoslav Prvčić te, putem video linka, Hrvoje Petrić.

– Podravski zbornik nikad nije radikalno nov, ali ni radiklano tradicionalan. I u toj zlatnoj sredini ja vidim i njegovu prednost. On ne teži da bude najbolji, ali nikad neće biti niti ispod neke granice. Zbornik će zapravo pokrivati sve što duhovna pozicija ovog kraja i ovih ljudi može pružiti. I to je ono osnovno, jer je to refleks cjelokupne duhovne, materijalne i druge situacije Podravine, i otud i ta njegova dugovječnost, bez obzira na krize koje su prošle i na krize koje će doći. Uvedene su neke nove rubrike, grafički izgled je moderniziran, a od prošle godine imamo novo, mlado uredništvo koje nastavlja sve ono što su ranija uredništva radila – rekao je Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Već je u proteklom broju Uredništvo postavilo nove standarde i kriterije u pisanju i odabiru radova, a uvedene su po prvi puta i „Upute suradnicima” koje su znatno olakšale uređivanje samih radova.

Knjiga je opsežnija nego lani, a pokriveno je uistinu vrlo široko područje znanstvenog i stručnog interesa, pa se tako u člancima pojavljuju vrlo raznolike teme, ukupno 17 radova: suvremena zbivanja, geoekologija, ekohistorija, povijest (najveći broj radova), etnologija, arheologija (ove godine čak 3 rada) i prirodoslovlje.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar i urednik Podravskog zbornika Robert Čimin na promociji u Gradskoj vijećnici // Foto: Koprivnica.netPrilozi (8 radova) na popularan način donose određene povijesne teme, razmišljanja i esejistički pristup pojedinim događajima i poznatim podravskim ličnostima.

Među brojnim autorima svakako treba istaknuti nekolicinu, ponajprije jedinu suradnicu od prvog broja Miru Kolar-Dimitrijević, koja je i ove godine smogla snage i volje da se još jednom uhvati pera, a potom svakako spomenuti čak četvoricu od dosadašnjih šest urednika Zbornika (D. Feletar, V. Prvčić, H. Petrić, R. Čimin).

S druge strane, od ovog broja Podravski zbornik je i europska knjiga, prvo izdanje otisnuto nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, a što je dodatno obilježeno prvim međunarodnim radom u povijesti Zbornika kolegice arheologinje Csille Zatykó (Akademija znanosti, Budimpešta).

U Književnim prilozima zastupljeni su već prokušani  podravski književnici (M. Gregur, M. Frčko, H. Havajić), a pojavljuju se i neka nova lica na književnoj sceni (S. Cmrk).

Nastavilo se i s prošlogodišnjim novitetima Podravsko nakladništvo i Podravske kronike, odnosno bibliografskim popisom svih novih tiskovina u i o Podravini, kao i praćenjem društvenih zbivanja u Podravini u razdoblju od početka rujna 2012. do početka rujna 2013. godine.

Novi zbornik je posvećen 80-oj godišnjici života Mire Kolar-Dimitrijević, 100-toj godišnjici rođenja Marije Winter, preminulom majstoru naivne umjetnosti Ivanu Večenaju, 70-oj godišnjici oslobođenja Koprivnice, 40-oj godišnjici osnutka KK Koprivnica, 20-godišnjem radu Tamburaškog sastava Franceki iz Gole (1953-1973) te posebice našem oslobođenom generalu Mladenu Markaču. Ovogodišnji zbornik opsega je 296 stranica, grafičko oblikovanje potpisuje Tomislav Turković, lekturu Helena Kušenić, prijevod Lea Đurašević, a nakladu od 1.000 primjeraka otisnula je tiskara Bogadigrafika iz Koprivnice.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW