32.4 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PROBLEMI U IZGRADNJI

Studenti i učenici i dalje na čekanju, ne nazire se početak izgradnje domova ni u Kampusu ni u Kolodvorskoj
S

Ova dva iznimno važna projekta za Koprivnicu nisu ni blizu početka realizacije, a trenutna situacija ostavlja dojam da je sve zapelo u poznatim birokratskim petljama kojima se ne nazire kraj

Ne propustite

Iako ih politička pozicija razdvaja, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i župan Darko Koren, odnosno Grad i Županija, imaju nešto što ih spaja, a riječ je o još uvijek neuspješnoj realizaciji studentskog doma u Kampusu, odnosno učeničkog doma u Kolodvorskoj ulici. O ovoj smo temi pisali prije više od godinu dana, a kako se čini situacija se ne pomiče već vraća unatrag.

Podsjetimo, što se studentskog doma tiče, u veljači 2020. potpisan je Ugovor o izgradnji studentskog doma na području Kampusa za što je angažirana zagrebačka firma ISTO student, a prilikom potpisivanja Ugovora s Gradom direktor Josip Galinec obvezao se dovršiti posao u roku od dvije godine, točnije do veljače 2022. No, kao što se u Kampusu može vidjeti, na čestici na kojoj se nalazi zgrada od 1111 četvornih metara ne događa se apsolutno ništa. I dok se prije godinu dana kao jedan od izgovora spominjala korona, jasno je kako to sada više ne može biti razlog.

Foto: Ivan Balija
U ovoj zgradi trebao bi niknuti budući studentski dom // Foto: Ivan Balija

Kontaktirali smo koprivničku Gradsku upravu i saznali neugodnu vijest za sve studente, Grad Koprivnica raskinuo je ugovor o gradnji.

– Grad Koprivnica kao osnivač prava građenja raskinuo je Ugovor o osnivanju prava građenja na nekretnini u vlasništvu Grada Koprivnice radi izgradnje studentskog doma s nositeljem prava građenja tvrtkom ISTO STUDENT zato što isti u ugovorenom roku nije ishodio uporabnu dozvolu, odnosno stavio studentski dom u funkciju – izvijestili su nas iz Grada. Dodaju kako nisu ispunjeni uvjeti iz ugovora, a ugovoreni rok se mogao produžiti samo jednom, te kako je tvrtka ISTO STUDENT u tri godine ishodila samo građevinsku dozvolu.

Pokušali smo doći do komentara vlasnika tvrtke Josipa Galinca, no do objave ovog teksta nismo ga dobili.

Tražili smo i komentar gradonačelnika Jakšića s pitanjem kada se kreće u potragu za novim izvođačem, hoće li biti raspisan novi natječaj i koje je rješenje za mlade koji dolaze studirati u Koprivnicu. Iz Grada Koprivnice kazali su kako svakako podupiru ideju izgradnje studentskog doma u Koprivnici i kao idealnu lokaciju smatraju Kampus. Iako iz Grada Koprivnice poručuju da će i dalje poduzeti sve mjere da dođe do izgradnje i stavljanje u funkciju studentskog doma jer je Koprivnica svakako i studentski grad, čini se kako se cijeli projekt itekako stoji na mjestu i upitno je kada će i hoće li prvi studenti useliti u novi studentski dom u Kampusu.

Problemi i oko realizacije učeničkog doma

S druge strane, ni situacija s učeničkim domom u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici nije nimalo bolja. Isti je trebao biti izgrađen za oko 80 učenika kako je najavljeno još 2021. godine, kada je održano predstavljanje s prikazanim fotografijama budućeg doma. I taj važan infrastrukturni projekt također tapka na mjestu.

konaciste IB
Foto: Ivan Balija

Iz Županije su nas izvijestili kako je elaboratom utvrđeno da postojeća konstrukcija zgrade ne može zadovoljiti današnje važeće zahtjeve u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade te da se kao takva ne smatra prikladnom za planiranu nadogradnju.

– Iz tog razloga, zatražili smo sklapanje aneksa Ugovora o darovanju, na način da se izmjeni svrha darovanja, a nova svrha sada je rušenje postojeće zgrade i izgradnja nove zgrade Učeničkog doma Koprivnica, za što je dobivena suglasnost resornog Ministarstva za državnu imovinu – objasnili su iz Županije.

Da situacija bude još kompliciranija iz Županije objašnjavaju kako su od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zatražili odgovor vezano uz rezultate “Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije”, jer su na taj poziv prijavili projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije. Iz Ministarstva je dobiven odgovor kako projekt nije odabran za financiranje zato što su sva dostupna sredstva po pozivu raspoređena.

Slika
Prednja strana budućeg učeničkog doma u Koprivnici // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Kao i iz Grada vezano uz studentski dom, i u Županiji su stava kako izgradnja Učeničkog doma Koprivnica nije upitna, ali je u ovom trenutku teško predvidjeti vremenski okvir kad će se ovaj projekt realizirati. Ova dva iznimno važna projekta za Koprivnicu tako nisu ni blizu početka realizacije, a trenutna situacija ostavlja dojam da je sve zapelo u poznatim birokratskim petljama kojima se ne nazire kraj.

Na spomenutom predstavljanju projekta sada već davne 2021., Vjekoslav Robotić kao predstavnik ravnatelja koprivničkih srednjih škola rekao je da je izgradnja doma važna jer djeca više neće gubiti tri-četiri sata dnevno na prijevoz, rano se ustajati kako bi stigli na nastavu i dio mladosti provoditi u autobusima i vlakovima.

Po svemu sudeći, ta se situacija za učenike i studente nastavlja i dalje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nogometni transferi

Zahuktava se sezona transfera, u Močile stigli “sin vjetra” i veznjak s talijanskim iskustvom, Drnje i Đelekovec pojačavaju redove

Županijske nogometne lige nedavno su završile, no klubovi su daleko od mirovanja. Polako se zahuktava sezona transfera. Tako su u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×