Udruga Želim miran život: ‘Buka crkvenih zvona uništava naše zdravlje’

07:56h
0
120601-crkvena-zvona

Na adresu naše redakcije pristiglo je priopćenje Udruge ‘Želim miran život’. Oni se žale na problem buke crkvenih zvona, za koju kažu kako im narušava zdravlje.

U Udruzi ‘Želim miran život’ kao jedan od osnovnih ciljeva ističu zaštitu okoliša od zvučnog onečišćenja. ‘Buka crkvenih zvona je izuzeta iz Zakona o zaštiti od buke. Ne postoji nikakvo ograničenje na količinu buke koja može dopirati sa i iz crkvi, te ne postoji pravna zaštita od takve buke.’, stoji u njihovom priopćenju. Kažu kako su tada ljudi prepušteni na milost i nemilost župnicima, koji ponekad nemaju razumijevanja za ljude koji žive u blizini crkve.

Buka smeta i katolicima

Pomalo ironično napominju i kako to nema nikakve veze s religijskom pripadnošću: ‘Rašireno je uvjerenje da buka crkvenih zvona ne može smetati osobama koje se izjašnjavaju kao katolici. To je potpuno pogrešno jer se zvučnim valom prenosi mehanička energija koja se u uhu transformira u podražaje koji se centralnim živčanim sustavom prenose u mozak, neovisno o religijskom uvjerenju osobe.’

Dodaju kako su odmor i san bitni za zdravlje čovjeka te kako za organizam nije važan izvor buke koji će izazvati narušavanje kvalitete sna ili potpuni prekid sna, odnosno izazvati uznemirenje, nelagodu ili psihološku napetost.

Udruga ‘Želim miran život’ ima sjedište u Zagrebu, a sve ljude koji imaju ovakav problem pozivaju da se udruzi jave.

čitam...