17.7 C
Koprivnica
Subota, 30. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Uskoro Zakon o poljoprivrednom zemljištu
U

Ne propustite

081028-pankretic-m– Hrvatska se priprema za prilagodbu Europskoj uniji, a reforma neće biti potrebna kad je riječ o volumenima sredstava, jer mi imamo i potpore i poticaje, kojima je tek potrebna promjena u strukturi, i nećemo moći računati na veći volumen sredstava, jer smo već to sada osigurali u državnom proračunu u visini od oko 700 milijuna eura. Povrat kapitalnih ulaganja od 40 do 50 posto od vlastitih ulaganja poljoprivrednik dobiva samo u Hrvatskoj, nigdje više u svijetu – objasnio je Josip Friščić na današnjem operativnom sastanku u Koprivničko-križevačkoj županiji kod župan Darka Korena o problematici državnog poljoprivrednog zemljišta na Koprivničko-križevačkoj županiji i potporama i modelima poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Uz Friščića u posjeti su bili i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić, ravnatelj Uprave za poljoprivredno zemljište Željko Vincek te ravnateljica Uprave za ruralni razvoj Željka Velaga Gudelj.

– Prehrambena kriza prošle i ove godine u svijetu ozbiljno je promijenila razmišljanja o poljoprivredi, koja ima posebni značaj – rekao je Božidar Pankretić – Ako želimo biti konkurentni u Europi, moramo ulagati, moramo našu prednost pretvoriti u potencijal. Rezultate možemo očekivati samo uz kapitalna ulaganja. Naš je problem prekomjerni uzvoz. On je u količinskom dijelu jednak onomu iz prošle godine, ali je u financijskom, zbog porasta cijena poljoprivrednih proizvoda veći, za 30 posto.
Koprivničko-križevačka županija ima 58.000 hektara oranica, ali vrlo učinkovito koristi potpore. Od 2.759,000.000 kuna isplaćenih u Hrvatskoj, ova županija je koristila 193 milijuna kuna. Slično je i s kapitalnim ulaganjima, a to znači da su poljoprivrednici bili dobro pripremljeni i tako pripremljeni kandidirali za pojedine projekte.

Uskoro će biti donesen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji će pogodovati poljoprivrednicima, osobito obiteljskim gospodarstvima, a u raspodjeli zemljišta (kupovina, zakup i koncesija) sudjelovat će i županija, gradovi i općine. Zakon će onemogućiti špekulacije zemljištem:

– A bilo je: danas kupiš za 1, a sutra prodaš za 10, uzmeš koncesiju, ali ne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, već samo da pokupiš poticaje – rekao je Pankretić.

Realizacija dijela operativnih programa na ovoj župnaiji pokazana je Friščiću i Pankretiću prigodom posjete novoizgrađenoj staji muznih krava u Peterancu, vlasnika Darka Galovića, uz otvaranje staje za muzne krave, te posjeta novoizgrađenoj farmi svinja u Subotici Podravskoj, vlasnika Marinka Mezge, uz otvaranje staje za tov svinja. Na ovoj županiji za stočarsku proizvodnju izgrađeno je već 27 objekata, a 30 objekata je u pripremi. U Rasinji je obavljen razgovor o mogućnostima potpore ruralnom razvoju općine Rasinja za što je ta općina izuzetno zainteresirana, a u Erdovcu u Križevcima gosti su posjetili predsjednika Središnjeg saveza svinjogojskih udruga Republike Hrvatske Stjepana Kušeca.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Neprilagođena brzina

Dvije osobe teško ozlijeđene u jurnjavi motorom blizu Gole, sletjeli s ceste u kanal

Dvoje Mađara teško su ozlijeđeni u jučerašnjoj prometnoj nesreći. Ona se dogodila u 9.10 na cesti Gola - Novačka. Prema informacijama...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti