Zelena Zebra

Vrtićarci s udrugom Bolje sutra sudjelovali u aktivnostima i radionicama o ponašanju u prometu

Djeca su uz pomoć odgajateljice i pedagoginje vrtića simulirala pravilno prelaženje preko zebre, kako i koliko puta pogledati, što moraju učiniti automobili kad se približe zebri.

10:13h
0
Foto: Udruga Bolje Sutra

Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice jučer je održala dio aktivnosti projekta Zelena Zebra pod nazivom Da bi mali znali, u Dječjem vrtiću Vrapčić u Drnju.

Kroz aktivnosti djecu se poticalo na razgovor o poznavanju prometa. Pokazali su znanje o razlici između semafora za pješake i semafora za automobile, koje boje semafor ima i što koje svjetlo znači, poznavali su i prometne znakove. Rekli su kako se kroz naselje vozi polako da se nekog ne udari i da se nekog ne zgazi, da se ne priča na telefon. Poznato im je da se događaju prometne nesreće za koje su čuli, a vrlo često su isticali kako su njihovim roditeljima na cestu izletjele životinje ili kako su njihove životinje stradale.

Postavljena su im pitanja znaju li se životinje ponašati u prometu, djeca su odgovorila da ne znaju, a zajednički su zaključili da zato ljudi trebaju voziti polako i oprezno. Djeca su uz pomoć odgajateljice i pedagoginje vrtića simulirala pravilno prelaženje preko zebre, kako i koliko puta pogledati, što moraju učiniti automobili kad se približe zebri.

Odgojiteljice su pokazale kako idu u šetnju, u kojoj formaciji, gdje stoji teta, upozorila je da osim verbalnih uputa, odgojiteljica može davati i znakove rukom. U razgovoru o šetnjama oko vrtića detektirao se problem neoznačenog pješačkog prijelaza preko ceste kod škole te nedostatak nogostupa u njihovom mjestu u Drnju. Djeca su kao problem detektirala i vožnju djece izvan sjedalice, čak i na suvozačkom mjestu.

Jedno od pitanja je bilo jesu li nekad na semaforu čuli zvučni signal i znaju li čemu služi. Neka djeca su ga čula, ali nisu znala čemu služi. Dobili su objašnjenje da zvučni signal na semaforu daje informaciju kakvo je svjetlo ljudima pješacima koji ne vide. Upit djeci bio je jesu li vidjeli ljude u kolicima u gradu, a neka su isticala kako su vidjela takva kolica s motorom.

Tijekom razgovora dobili su pojašnjenje da su takvim pješacima problem kod prelaska ceste visok nogostup. Svoj doživljaj razgovora o sudionicama prometa, ponašanju u prometu i problemima u prometu djeca su prenijela na crteže.

Projekt je odobren na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova Za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020. Partneri u projektu su Dječji vrtić Vrapčić Drnje, centrala i podružnice IPA, Regionalni klub Koprivnica  i Klub za starije osobe Mariška Koprivnica. Voditelj projekta je Robert Šarec.

 

 

čitam...
Loading...