19.3 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zagreb volim te, fotografije Mie Vesovića performansa Toma Gotovca
Z

Ne propustite

Izložba Mie Vesovića Zagreb volim te, što je istoimena performasa umjetnika Tomislava Gotovca, postavljena je u koprivničkoj Galeriji S, koju vodi prof. Marijan Špoljar, u sklopu uhodane akcije performera na zemlji umjetnice Vlaste Delimar u Štaglincu. Tih 20 crno-bijelih fotografija prikazuje slijed Gotovčeva performansa iz 1981. godine.

Izložbu su u subotu 18. lipnja (nije bilo službenog otvorenja) razgledali i sudionici događanja u Štaglincu: umjetnici i likovni kritičari.

Marijan Špoljar u povodu izložbe napisao je:

”Jedna umjetnička akcija, koja se dogodila prije 30 godina, s vremenom je prerasla u mit, čiji se sadržaj čita kroz nostalgičnu optiku ili kroz solucije raznih umjetničkih, moralni i ideoloških ključeva, ali je forma od prvoga dana standarizirana po izvornome fotografskom zapisu. Zagrebe volim te, o kojoj je riječ, akcija je Tomislava Gotovca izvedena u kasnu jesen 1981. godine u zagrebačkoj Ilici (od Frankopanske do Trga), u fotodokumentaciji Mie Vesovića (i kolege mu Posavca) postala je događaj o kome se decenijama piše i govori, a da sam prizor gotovo nitko nije vidio. Gledale su ga, doduše, oči stotine začuđenih promatrača, koji su se tog prohladnog podneva našli u Ilici i na Trgu Republike, ali je taj čin za sve vjerojatno ostao tek bizarnost gologa čovjeka na ulici, o čemu se govori toliko dugo koliko je moć trajanja jeftine senzacije”.

I dalje:

”Za mene te su Vesovićeve fotografije Tomova performasa uvijek naličile na prizore dolaska nekog, silnoga i krotkoga istovremeno, Vanzemaljca koji, ne znajući jezik i običaje civilizacije u koju je bačen, očajnički pokušava iskazati svoju ljubav, privrženost i miroljubivost”, kaže Marijan Špoljar u katalogu izložbe.

Umjetnik Tom Gotovac umro je prošle godine.

Mio Vesović, iz Zagreba, rođen je u Gornjoj Dobrinji 1953. godine. Diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu u klasi Nikole Tanhofera. Kao fotograf radio je u mnogim redakcijama (Studentski list, Polet, Gloria, Globus, Start i drugi), kao fotograf na filmu surađivao je sa Zoranom Tadićem, Rajkom Grlićem, Veljkom Bulajićem i Dušanom Makavejevim. S Ivanom Posavcom osnovao je 1979. godine umjetnički studio MO (meko okidanje). Zajedno su ostvarili niz projekata, a među ostalim i 150 naslovnica tjednika Danas.

Izložba u Galeriji S traje do 25. srpnja.

Slike s izložbe i Miu Vesovića snimio Ivo Čičin-Mašansker

{vsig}kultura/06-2011/galerija-vesovic{/vsig}

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

SPORTSKI VIKEND

FOTO Mladi koprivnički atletičari uspješni na natjecanju u Karlovcu, kući ponijeli četiri medalje

Proteklog vikenda u Karlovcu je održano prvenstvo Hrvatske za mlađe kadete, mlađe kadetkinje, kadete i kadetkinje na kojemu su...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×