Zamjenik gradonačelnika Dražen Pros na 1. Svjetskom kongresu – Gradovi i prilagodba klimatskim promjenama

07:30h
0
Recilient Cities 2010

Od 28.-31. svibnja 2010. godine zamjenik gradonačelnika Dražen Pros sudjelovao je u radu 1. Svjetskog kongresa – Gradovi i prilagodba klimatskim promjenama (1st World Congress on Cities and Adaptation to Climate Change) koji je u organizaciji međunarodnih institucija – ICLEI Local Governments for Sustainability i World Mayors Council on Climate Change (kojih je Grad Koprivnica aktivni član) održan u Bonnu.

Na ovom svjetskom kongresu, nazvanom Resilient Cities 2010 („Gradovi otporni na klimatske promjene 2010″) prisustvovalo je više od 500 predstavnika državnih institucija i ministarstava, stručnjaka i znanstvenika iz područja zaštite okoliša, ekonomske suradnje i razvoja, predstavnici fonda EU za regionalni razvoj, Svjetske banke, kao i predstavnici gradova i lokalnih vlasti iz 53 države svijeta.

Prilagodba klimatskim promjenama, kao i dramatičnim posljedicama koje one nose sa sobom, ključan su izazov koji utiče na svakodnevni život gradova i stoga je ovaj jedinstveni globalni forum na tu temu u potpunosti ispunio svoj cilj – omogućio je dijalog i povezivanje, razmjenu najboljih znanja i iskustava, planova i programa održivog razvoja te uspostavu procesa stvaranja globalne politike u vezi s klimatskim promjenama.

 

Otto-Zimmermann (Generakni sekretar ICLEI-a), Cadman (Predsjednik ICLEI-a) i Dražen ProsU sklopu svjetskog kongresa, uz potporu ICLEI-a, organiziran je i Forum gradonačelnika (Mayors Adaptation Forum 2010) koji je okupio 22 gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti iz 19 zemalja svijeta.

Tijekom predstavljanja gradova sudionika Mayors Adaptation Foruma, istaknuti su provedeni programi Grada Koprivnice u području održivog razvoja – od mobilnosti i održivog razvoja, održivog gospodarenja otpadom, programa vezanih uz energetsku efikasnost javne rasvjete, osnivanja REA-e, dok su, u razgovoru s g. Davidom Cadmanom, Predsjednikom ICLEI-a i g. Konrad Otto-Zimmermannom, Generalnim sekretarom ICLEI-a, najveću pozornost izazvali novi projekti vezani uz program ACTIVE ACCESS-a, kao i planovi vezani uz razvoj obnovljivih izvora energije u Gradu Koprivnici.

Mayors Adatptation ForumKao rezultat dvodnevnog rada Foruma gradonačelnika sastavljen je i jednoglasno prihvaćen dokument – Bonn Declaration of Mayors Adaptation Forum 2010- koji predstavlja postavljanje jedinstvene globalne platforme prilagodbe gradova na klimatske promjene. Posebno je naglašeno nužno potrebno globalno partnerstvo između međunarodnih institucija, nacionalnih vlada, privatnog sektora i civilnog društva, urbanih i ruralnih sredina, a za postizanje uspješne adaptacije klimatskim promjenama na lokalnom nivou.

Gradovi moraju imati jači utjecaj i prisutnost u svim pregovorima vezanim uz klimatske promjene, ali i direktan pristup mehanizmima financiranja i tehničkim resursima na svim nivoima – međunarodnom, nacionalnom i lokalnom – a s ciljem implementacije jasnih i realno izvedivih strategija prilagodbe klimatskim promjenama.

U suradnji s UNISDR (United Nations International Strategy for Disaster Reduction) pokrenuta je tijekom kongresa i svjetska kampanja – 2010-2011 World Disaster reduction Campaign po nazivom: Making Cities Resilient: My City is Getting ready!, čiji je cilj jačanje uloge gradova i lokalnih vlasti u planiranju programa i akcija koje promiču smanjenje rizika od prirodnih katastrofa uvjetovanih klimatskim promjenama.

Kongresu „Resilient Cities 2010″ obratio se i g. Yvo de Boer, izvršni sekretar UNFCCC-a (United Nations Framework Convention on Climate Change) ističući značaj ovog svjetskog skupa i dajući mu potporu najavio slijedeće važne svjetske skupove ove godine u Meksiku – World Summit of Mayors u studenom 2010.g. u Mexico City-u i COP 16 – Konferenciju UN o klimatskim promjenama u Cancunu u prosincu 2010.g., te slijedeći – 2nd World Congress on Cities and Adaptation to Climate Change u Bonn-u, od 03.-05. lipnja 2011.g.