Jedna studija na velikom broju ispitanika pokazala je da mediteranska prehrana, uz fizičku aktivnost, nepušenje i umjeren unos alkohola rezultira višestruko manjim rizikom od svih uzroka smrtnosti i čak desetak godina dužim životom. Čini se da je to dovoljno važan razlog, da se mijenjaju dosadašnje loše prehrambene navike.
Kod nas su najnezdravije prehrambene navike na istoku i sjeveru zemlje, a najzdravije u južnoj Hrvatskoj gdje je zastupljena mediteranska prehrana. Ona predstavlja najbolji model zdrave prehrane u svijetu, a sadrži žitarice, voće, povrće, ribe, maslinovo ulje i crveno vino. Ovakav način prehrane izrazito smanjuje rizik od srčanih bolesti, a u značajnoj mjeri pojavnost šećerne i moždanih bolesti. Zbog toga je javnozdravstveni značaj zdrave prehrane iznimno velik.
U svakoj prehrani izuzetno je važan dobro izbalansiran i ravnomjeran unos hrane uz pravilan omjer ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Mnogi misle da zdrava hrana mora nužno biti vegetarijanska, što nije točno, jer najzdravije namirnice svijeta obuhvaćaju i mliječne proizvode, ribu, krto meso i perad. Najzdravije namirnice moraju biti cjelovite (neprerađene), poznate – „svakodnevne“ : povrće, voće, riba i morski plodovi, orašasto voće, sjemenke, krto meso, mahunarke, cjelovite žitarice, a trebaju biti i lako dostupne, da ih većina ljudi može bez poteškoća naći na svojim tržnicama. Naravno da moraju imati i prihvatljivu cijenu te biti ukusne.
Svaka namirnica ima jedinstven prehrambeni profil – sadržava različite hranjive tvari u različitim količinama. Svakodnevno su nam potrebne najrazličitije hranjive tvari i najbolje ih je unositi što više, ali uz što manje kalorija. Hranjive tvari koje djeluju zajedno pružaju veću korist od onih koje djeluju izolirano. Danas se govori o preko 800 identificiranih fitonutrijenata (biljnih hranjivih tvari), kao što su karotenoidi i flavonoidi. Osobe čija se prehrana najviše sastoji od svježeg povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica manje su izložene opasnosti od bolesti.
Zdravo se hraniti, znači konzumirati najzdravije namirnice s maksimumom hranjivih tvari i minimumom kalorija. Prehrana bogata voćem i povrćem prirodno sadržava antioksidanse, ali i niz aktivnih spojeva koji svojim sinergijskim djelovanjem sprečavaju bolesti i čuvaju zdravlje. Posebno se ističe zeleno lisnato povrće, brokula, povrće iz porodice kupusnjača i rajčica. Znanstveno je dokazano da kumulativni i sinergijski učinak fitonutrijenata iz voća i povrća ima snažno antioksidativno i antikancerogeno djelovanje. Stoga se preporuča dnevno konzumirati više komada različitog voća i povrća.
Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. 048 625 033
E-mail : sacer.drazen@gmail.com