prostori županijske uprave

Župan i jedanaest mladih poduzetnika potpisali ugovore o potporama za samozapošljavanje

U ime korisnika potpora obratila se Kristina Kovačić koja je otvorila obrt za unikatno rađeni ručni nakit. Zahvalila je Županiji i PORA-i na kvalitetno provedenoj edukaciji i financijskoj potpori koja će, kako je kazala, svim korisnicima biti od velike koristi.

18:00h
0

U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani ugovori o dodjeli potpora za samozapošljavanje mladih poduzetnika. Potpisali su ih župan Darko Koren i 11 korisnika potpora čiji su zahtjevi pozitivno bodovani i ocijenjeni na temelju definiranih kriterija iz Javnog poziva po Programu dodjela potpora male vrijednosti za samozapošljavanje žena i mladih. Sredstva u ukupnom iznosu od 329.659,15 kuna osigurana su u Proračunu Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu u sklopu programa Partnerstvo za sve 2, a svaki od korisnika će dobiti po 30 tisuća kuna koje će koristiti u nekoj od djelatnosti za koje su registrirani njihovi gospodarski subjekti.

Potpisivanju su uz župana prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te ravnateljica PORA-e Melita Birčić s voditeljicom projekta Matejom Lončar.

Korisnicima potpora se uvodno obratio pročelnik Štimac čestitavši im na poduzetničkoj inicijativi i dobro pripremljenim programima. Naglasio je kako će osim 11 korisnika potpora koji su registrirali svoje obrte i tvrtke, ugovori biti potpisani s još dva korisnika koji su u fazi registracije te dodatnih sedam osoba.

– Odlično ste pripremili svoje programe i na tome vam u ime Županije čestitam. Potpore  su adekvatne vašim zahtjevima, a na temelju njih od sada ćete biti novozaposlene osobe u vlastitim trgovačkim obrtima i društvima. Za poduzetništvo treba biti hrabar i imati kompetencija, treba preuzeti i određeni  rizik, no uvjereni smo kako ćete imati poslovni uspjeh što vam od srca želimo – istaknuo je pročelnik Štimac.

Župan je čestitao svima koji su se uputili u poduzetničke vode istaknuvši kako je svaka potpora, bez obzira na veličinu iznosa,  na početku  priče od velike vrijednosti.

– Danas je sustav ustrojen na način da daje podršku što prije nije bio slučaj, a i iz vlastitog iskustva mogu kazati kako sam imao poduzetnička iskustva na početku karijere i nisam se imao na koga osloniti. Srećom, to je sada drugačije, a potpore iako možda izgledaju male, dobar su putokaz da se dalje u razvoju možete osloniti na nas. Naš Upravni odjel za gospodarstvo, brine i o programima edukacija te razvoju vaših ideja, bitno je surađivati i koristiti savjete kako bi opstali na tržištu. Svaku ovakvu inicijativu treba podržati jer gdje se mladi ljudi odlučuju pokrenuti vlastitu tvrtku, to znači da će osim obitelji i društvo imati koristi pa će i naša demografska slika biti pozitivnija. Županija će se još više uključiti kako bi pomogli poduzetnicima, kako velikim tako i vama malim poduzetnicima jer za nas ste vi svi veliki i na našu potporu možete računati – naglasio je župan te im zaželio uspjeh u radu.

Ravnateljica Birčić je dodala kako će potpore biti značajna podrška za start poslovanja te podsjetila na sve aktivnosti koje se provode kako bi se poduzetnicima olakšalo izlazak na tržište.

– Provodimo razne edukacije za samozapošljavanje te mentorstvo mladih poduzetnika, a upravo u PORA-i traje i edukacija za desetak visokoobrazovanih nezaposlenih osoba za pripremu europskih projekata. Veseli me ovaj današnji događaj, znali smo da će biti veliki interes i ovo je dobar vjetar u leđa za buduće poslovanje. Želimo vam da tvrtke koje ste osnovali uspješno startaju i zažive, te da osiguraju egzistenciju vama i obiteljima. Vrata PORA-e su vam uvijek otvorena – kazala je Birčić.

U ime korisnika potpora obratila se Kristina Kovačić koja je otvorila obrt za unikatno rađeni ručni nakit. Zahvalila je Županiji i PORA-i na kvalitetno provedenoj edukaciji i financijskoj potpori koja će, kako je kazala, svim korisnicima biti od velike koristi.

U provođenje kapitalnog projekta K 100112 Partnerstvo za sve 2, uz Koprivničko-križevačku županiju uključeni su i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja koja je i nositelj projekta, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Hrvatska obrtnička komora Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te Koprivnički poduzetnik.

Ukupna vrijednost projekta je 1.999.427,02 kn, što će biti financirano iz Europskog socijalnog fonda i to sa 99,1 posto bespovratnih sredstava, a projekt će se provodi do lipnja 2020. godine.

Djelatnosti za koje su registrirani gospodarski subjekti dobili potpore su: čuvanje djece predškolske dobi, poticanje dječjeg kreativnog stvaralaštva i organizacija dječjih rođendana, završni građevinski radovi, snimanje kamerom i dronom, dekoriranje, restauriranje tapeciranog namještaja, popravak namještaja, izrada modernog nakita, pizzerija, putnička agencija i organizator putovanja, šišanje pasa i hotel za pse te pružanja usluga u ordinaciji dentalne medicine.