15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Briljantan maturalni rad

FOTO Nakon devet mjeseci rada i istraživanja i brojnih prepreka pri nabavljanju materijala, inovativni trojac prezentirao je ručno sastavljen električni automobil
F

Na maturalcu smo posjetili auto-kuću Mate Rimca i kad smo vidjeli proces izrade električnih automobila, bilo nam je to prefora. Znali smo da i mi to možemo, ispričao nam je Kristian.

Ne propustite

O njima se u zadnje vrijeme puno priča, novopečene su koprivničke zvijezde u svijetu inovacija te imaju naoriginalniji maturalni rad ikad. To su Kristian Savka, Tomislav Glavica i Mata Todorović, a njihovi briljantni mladi umovi zajedničkim su snagama sastavili električni automobil o čemu je i ePodravina nedugo pisala.

Dečki su neki dan svoj maturalni rad obranili s odličnim uspjehom, a danas su ga predstavili javnosti. Kristian nam je ispričao kako je ideja zametnuta.

– Na maturalcu smo posjetili auto-kuću Mate Rimca i kad smo vidjeli proces izrade električnih automobila, bilo nam je to prefora. Znali smo da i mi to možemo. Tomislav je inovator od malena, a i ja sam donekle pa smo se primili posla. Ja sam bio zadužen za sklapanje svega što su dečki napravili – ispričao nam je Kristian koji se u koprivničkoj Obrtničkoj školi školovao za tehničara za računalstvo, a koji na opće iznenađenje planira studirati psihologiju koju, kako kaže, voli od prvog razreda te mu ona predstavlja užitak.

Što se karakteristika automobila tiče, doznajemo kako je opremljen istosmjernim motorom jačine 3,5 kilovata, a koji kao i volan dolazi od viličara. Akumulatori su solarni, što znači da bi se trebali puniti putem solarnih ploča, ali su bile preskupe pa su se dečki odlučili na običan punjač.

Kristian Savka ipk će studirati psihologiju // Foto: martina Maloča

– Automobil može izdržati do dva kilometra s jednim akumulatorom, a s dva bi išao više nego duplo jer je veći kapacitet. Auto s jednim akumulatorom može postići 25 kilometara na sat, s dva do 45, a nizbrdo bi vjerojatno mogao postići i brzinu odo 60 kilometara na sat – opisuje nam Kristian.

Od Tomislava, Kristianovog razrednog kolege, doznajemo kako je od ideje do realizacije bilo potrebno oko devet mjeseci.

– S tim da je barem pet mjeseci utrošeno samo na istraživanja, gledanja videa na Youtubeu, proučavanja na internetu kako što funkcionira i kako bi što zapravo trebalo izgledati. Bilo je vrlo mnogo prepreka, ali svladali smo ih. Najzahtjevnija je bila prednja osovina odnosno vilica jer u Koprivnici nismo mogli nabaviti materijal koji nam se ne bi izvijao, kao i nabaviti kontroler – prisjeća se Tomislav koji, ipak, planira studirati nešto vezano uz dosadašnje obrazovanje – web programiranje ili elektrotehniku.

Kako kaže, dečki razmišljaju da svoj rad odvezu natrag kući i da ga dalje usavršavaju pa da mu se osiguraju svjetla, bolji kontroler, prekidač, možda kasnije i bolji akumulator, brzinomjer i drugo.

Mentor ovih triju inovatora profesor Miroslav Potroško podijelio je s nama početnu bojazan spram njihove ideje da sklope električni automobil, nakon inspirativnog posjeta na maturalnom putovanju.

Mentor inovatora Miroslav Potroško // Foto: Martina Maloča

– U početku sam bio malo skeptičan, s obzirom na to da se radi o vrlo zahtjevnom projektu jer je to malo izvan njihovog strukovnog profila, kako su oni tehničari za računalstvo. Međutim, s obzirom na to da su dečki ustrajali u zamislima, dao sam im podršku. Jako sam zadovoljan krajnjim rezultatima, dečki su pokazali zavidno znanje i nadam se da će im to pomoći u daljnjem životu. Ovo je bila prva ovakva obrana završnog rada izvan učionice. Komisija se malo provozala u autu, pitala dečke o karakteristikama vozila, svakog u dijelu za koji je zadužen – prepričao nam je profesor Potroško.

Uputio nas je kako su dečki, da bi ovako što izradili, morali usvojiti osnove mehanike i to pokazati na samoj konstrukciji. Potom je uslijedilo spajanje samog motora odnosno elektronike te finiš, bojanje oplata i slično.

Bivši ravnatelj Obrtničke škole, sad zamjenik župana Ratimir Ljubić došao je dati podršku svojim bivšim učenicima, istaknuvši kako je ovaj uspjeh još jedan dokaz da obrtnička škola u Koprivnici radi kvalitetno.

– Ovo je dokaz da imamo dobru i talentiranu djecu koju samo treba potaknuti na neki inovativan rad te da su oni to u stanju napraviti. Odajemo veliko priznanje dečkima i mentorima koji su napravili jedan ovako dobar završni rad. Županija konstantno podupire talentirane učenike, kroz Centar izvrsnosti, kroz slobodne i izvannastavne aktivnosti te kroz redovan rad – rekao je Ljubić.

U vožnji su se okušali gradonačelnik i dožupan // Foto: Martina Maloča

Inovativnim maturantima došao je čestitati i gradonačelnik Mišel Jakšić te se okušati u vožnji ovog impresivnog maturalnog rada.

– U ovom su se projektu spojile tri fantastične stvari – još se jednom pokazalo da imamo odlične osnovne i srednje škole, da imamo mnogo mladih, inovativnih i kreativnih ljudi te da je Koprivnica grad održive mobilnosti i elektromobilnosti. Te tri stvari spojene su u jedno s velikom željom i našom malom pomoći, kao i pomoći Obrtničke škole, dečki su napravili jednu fantastičnu stvar. Spojivši ugodno s korisnim, na taj su način maturirali – pohvalio je Jakšić i dodao kako je Grad ovaj rad pripomogao s 5000 kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačka eparhija

Naša katedrala dobit će relikviju svetog Šarbela, sveca s najviše čudesa u povijesti kršćanstva!

Grkokatolička katedrala Svete Trojice u Križevcima 22. rujna dobit će u trajno vlasništvo relikviju svetog Šarbela, istočnog katoličkog sveca...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×