KOLUMNA: Menadžment promjena // Arianna Huffington: Kako uspjeti? Spavajte više

07:20h
0
menadzment-promjena-banner

U ovom kratkom govoru, Arianna Huffington iznosi malu ideju koja može probuditi veće ideje – moć dobrog sna. Umjesto hvalospjeva našim poremećajima spavanja, ona nas navodi da zatvorimo oči i vidimo širu sliku: Možemo odspavati naš put ka povećanoj produktivnosti i sreći — i pametnijem donošenju odluka.

Arianna HuffingtonŠto je zapravo uspjeh? Mnogo je rečeno o ovoj temi, ali mnogi od nas još uvijek nisu svjesni koliko je spavanje važno radi održavanja dobrog psihičkog, mentalnog, duhovnog stanja i samog uspjeha čovjeka. Čak je i sam Shakespeare jednom rekao da je dobar san najvažniji sastojak uspjeha.

Nedostatak odmora nije samo nezdravo, već i štetno, te tako možemo naštetiti sebi i ljudima oko sebe zbog djelomičnog ili potpunog nedostatka sna. San se sastoji iz više faza. U najdubljoj fazi sna naše tijelo i mozak se oporavljaju od iscrpljujućeg dana.

U ovoj fazi, naše tijelo se doslovno regenerira.

Najčvršći san traje samo oko 90 minuta. U tom vremenskom periodu ne sanjamo. Sanjamo u fazi koja slijedi iza ove. Znanstvenici su također otkrili da ljudi koji dovoljno i kvalitetno spavaju tijekom noći ne trebaju popodnevni san. Spavanje utječe na naše raspoloženje I blagostanje.

Moramo spavati jer tako održavamo stalnu razinu kognitivnih sposobnosti – govor, pamćenje i razmišljanje. Drugim riječima, spavanje zauzima važno mjesto u razvoju mozga. No da bismo razumjeli ulogu spavanja, najbolje je vidjeti što bi se dogodilo da ne spavamo.

Prvo i najvažnije – mozak bi nam izgubio mogućnost funkcioniranja

Ako ste ikada probdjeli cijelu noć, zasigurno ste opazili da ste poslije nervozni, zaboravni, mrzovoljni i malaksali. Također, koncentracija i pažnja vam znatno opadaju. U nedostatku sna dio mozga koji kontrolira jezik, pamćenje, planiranje i osjećaj za vrijeme gotovo se isključuje. Ako ne spavate 17 sati, funkcionirat ćete jednako kao da imate 0,05% alkohola u krvi (dvije čaše vina).

Istraživanja pokazuju da se zbog nespavanja smanjuje mogućnost odgovora na situacije koje se brzo izmjenjuju te na donošenje razumnih odluka. U fizičkom smislu više smo podložni stresu te nam raste krvni tlak, a može doći i do debljanja jer se hormoni i kemikalije koje igraju glavnu ulogu u kontroli apetita, otpuštaju upravo za vrijeme spavanja.

Savjeti za bolji san:

1. Opustite um
– vježbe disanja će vam pomoći. Udahnite (preko trbuha, a ne preko prsa) i zadržite zrak tri sekunde, a potom izdahnite preko nosa. Prakticirajte to 10 minuta prije spavanja svake večeri.
– miris lavande pomoći će vam da prije zaspite.
– ako baš nikako ne možete zaspati, otiđite u drugu prostoriju i radite nešto. Nemojte se vraćati u krevet dok zaista ne osjetite pospanost.

2. Redovito vježbajte
– najbolje je vježbati ujutro. Nikako nemojte prije spavanja jer se vježbom stvaraju stimulansi u tijelu pa nećete moći zaspati.

3. Stvorite ugodnu atmosferu u spavaćoj sobi
– spavaća soba je samo za spavanje. Izbacite iz nje televizor, kompjutore i glazbene linije.

4. Izbjegavajte kofein
– kofein ostaje u organizmu nekoliko sati. Ne konzumirajte čokoladu, kavu, neke čajeve te Coca-Colu prije spavanja.

5. Pazite što jedete
– obilan obrok prije spavanja remetit će vam san.
– začinjena i teška hrana izazvat će žgaravicu.
– neka hrana i pića stimuliraju mozak. Stoga prije odlaska u krevet ne jedite slaninu, sir, šunku, feferone, orahe te ne pijte crveno vino

6. Organizirajte se
– stvorite naviku odlaska na spavanje i ustajanja u otprilike isto vrijeme, čak i vikendom, i čak ako mislite da biste trebali odspavati dulje nego inače. Petnaestominutni san tijekom dana mnogo će vam pomoći. Ali izbjegavajte zadrijemati dulje od 20 minuta, nakon toga ćete se osjećati još umornije.

„Moja velika ideja je jako, jako mala ideja koja može otključati milijarde velikih ideja koje su, u ovom trenutku, uspavane u nama. A moja mala ideja koja će to napraviti je spavanje”, ovim riječima Arriana Huffington započinje predavanje o uspjehu. U ovom videu Arriana na humorističan način prikazuje važnost sna za uspjeh čovjeka o poslu. (Temu obradili studenti 5. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu)

Video ima mogućnost uključivanja hrvatskih titlova.

čitam...