Afera spice

Polančec nakon presude: Vidljivo je da nisam imao nikakve veze s inkriminacijama za koje sam optužen

14:23h
0
Pretpostavlja se da je Polančec mozak afere Spice // foto: Ivan Brkić
Završeno suđenje u aferi Spice // Foto: Ivan Brkić

Prilikom izlaska iz suda, Damir Polančec je rekao da je ovo bio postupak zbog kojeg je morao napustiti politiku jer je to, kako tvrdi, nekome odgovaralo.

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je donijeta presuda za aferu Spice.


Damir Polančec i sedmorica suokrivljenika oslobođeni su optužbe da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo tvrtke te tako tvrtku oštetili za gotovo 400 milijuna kuna.

Sudac Siniša Pleše u obrazloženju koje je čitao više od četiri sata, naveo je da kako nije dokazano da su se optuženici udružili da preuzmu kontrolu na većinskim paketom dionica Podravke. Napomenuo je i da to u optužnici nije jasno objašnjeno.

Prilikom izlaska iz suda, Damir Polančec je rekao da je ovo bio postupak zbog kojeg je morao napustiti politiku jer je to, kako tvrdi, nekome odgovaralo, piše Večernji list.

Napomenuo je da nikada nije osnovao ili vodio bilo kakvu kriminalnu grupu, a posebno ne onu koja bi htjela Podravkinim novcem za sebe priskrbiti većinski paket dionica.

– Iz iscrpnog obrazloženja presude proizlazi kako nisam imao nikakve veze s inkrminacijama za koje sam bio optužen – naveo je on te dodao da ova afera nije ni mogla drukčije završiti.

Podravka će sada moći pokrenuti sudski postupak kojim može tražiti naknadu štete od 306 milijuna kuna.

Uskok je pak najavio žalbu na oslobađajući dio presude te i na osuđujući jer smatraju da su kazne premale.

Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Srđan Mladinić krivi za zloporabu položaja.

Marinac je jedini osuđen na dvije godine zatvora i mora Podravki platiti 65 milijuna kuna, iznos za koji je Podravka oštećena davanjem zajma splitskoj tvrtki SMS.

Šestak je dobio 10 mjeseci zatvora, kao i Josip Pavlović, što mogu zamijeniti radom za opće dobro. Srđan Mladinić je uvjetno osuđen na šest mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Njih troje Podravki moraju platiti 10,7 milijuna kuna.

Krunoslav Kunštić, odvjetnik Darka Marinca, izrazio je zadovoljstvo za oslobađajući presudu za, kako je kazao, glavnu stvar, aferu Spice.

– Zadovoljna je cijela obrana, a ovo ostalo su samo prateći sateliti i na to ćemo svakako uložiti žalbu jer imamo pregršt dokaza kojima ćemo dokazati da odobrenje kredita nije kriminal – rekao nam je on.

Obzirom na složenost situacije, najavio je da bi cijeli proces mogao potrajati još naredne četiri godine. 

 

čitam...