3.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Savjeti liječnika

Polineuropatija ili upalne i degenerativne promjene perifernih živaca
P

Ne propustite

“Cessante causa, cessat effectus” (Kada prestane uzrok, prestaje i posljedica)

05-10-16-sacer2Polineuropatija je naziv za upalne i degenerativne promjene perifernih živaca, osobito na krajnjim dijelovima ekstremiteta. Uzroci nastanka su različiti: posljedica djelovanja štetnih tvari, posljedica pritiska (osteofiti, protruzija diska,.), nakon traumatskog oštećenja, metabolički poremećaji (šećerna bolest, nedostatak vitamina B12, zatajenje jetre i bubrega), posljedica djelovanja upalnog agensa, kod sistemskih bolesti, kao nuspojava kemoterapije kod liječenja malignih bolesti, a postoje i one nepoznatog uzroka.

Kod polineuropatije su zahvaćena motorna, senzorna i vegetativna vlakna ili samo pojedina od njih. Javlja se obostrano, često i simetrično, a klinička slika ovisi o uzroku i proširenosti patološkog procesa. Simptomi obično nastupaju postupno u vidu osjetnih, motoričkih i vegetativnih poremećaja. Motorički su najizraženiji na nogama u vidu hipotrofije mišića i smanjene grube snage. Osjetni simptomi su trnci, žarenje, mravci, osjećaj utrnutosti i stezanja. Vegetativni simptomi su osjećaj hladnoće, plavkasta boja kože i otok. Simptomi se najprije javljaju na najudaljenijim dijelovima udova, jer su najprije zahvaćena najduža živčana vlakna. Razvoj simptoma može biti akutnog i kroničnog tijeka.

Dijabetička polineuropatija se javlja u gotovo 65% bolesnika sa šećernom bolesti i u više od 80% alkoholičara. Početak bolesti je postupan, a karakterizira ga pojava parestezija (smetnje osjeta) u stopalima i noćno žarenje tabana.

05-10-16-sacer1Da se potvrdi dijagnoza polineuropatije potrebna je dobra anamneza, kvalitetan klinički pregled, elektromioneurografija (snimanje živca) i često laboratorijska obrada. Elektromioneurografija /EMNG/ je metoda kojom se mjerenjem živčane provodljvosti utvrđuje prisustvo neuropatije i otkriva koji je točno živac zahvaćen, koji je tip vlakana pretežito pogođen (motorički ili senzorni) te radi li se o aksonskoj ili demijelinizacijskoj patologiji. Sam postupak, iako invazivan i za za pacijenta bolan, dijagnostički je vrlo važan jer daje precizan uvid u stupanj, mjesto, opseg i vrstu oštećenja mišića i živaca.

Laboratorijski nalazi – sedimentacija, krvna slika, šećer u krvi, jetreni i bubrežni nalazi, također mogu biti od pomoći pri postavljanju dijagnoze.

Liječenje se sastoji od općih mjera, medikamentnog liječenja i fizikalne terapije. Opće mjere podrazumijevaju eliminaciju ili redukciju rizičnih čimbenika (prestanak pijenja alkohola, regulaciju šećera u krvi, eliminaciju toksičnih tvari) dovoljno odmora i umjerenu tjelovježbu.

Vrlo su djelotvorni postupci fizikalne terapije primarno galvanske struje i već spomenuta tjelovježba koju treba individualno prilagoditi bolesniku. Od medikamenata daju se analgetici i u pravilu vitamini iz skupine B ( B1 i B12) iako brojna istraživanja upućuju da nemaju baš veliku svrsishodnost. Ponekad se dodaju i vazodilatatori radi poboljšanja cirkulacije. Kod bolnih polineuropatija (npr. dijabetička) uz standardnu analgeziju koriste se antiepileptici i antidepresivi.

Prognoza polineuropatije je dobra, ako se otkrije na vrijeme, uspije otkloniti uzrok i započne pravovremeno liječenje. Za regeneraciju ovojnice i aksona živca, te potpuno iščezavanje simptoma treba oko 6 do 12 mjeseci, ovisno o uzroku i težini same polineuropatije. Nažalost kod nekih oblika, moguće je tek ublažiti simptome i time poboljšati kvalitetu života.

Dr. Dražen Sačer, fizijatar
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr
tel. 048 625 033

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zanimljivo

Deset razloga zašto je treća godina “gora” od druge

Svako razdoblje djeteta na roditelje ostavlja poseban trag. Mi smo izdvojili top deset razloga zašto je puno "gore" imati trogodišnje...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×