Prije 18 godina napustila nas je Mariška Holubek

16:51h
0
Mariška Holoubek // foto: Ivo Čičin Mašansker

Na današnji dan, 3. ožujka 1993. godine umrla je Mariška Holubek (Funjak) (rođena u Szariszapu, Mađarska) 1904. godine. Živjela je u  Koprivnici od 1910. godine do dana svoje smrti. Ovo je mali podsjetnik, da je ne zaboravimo.

Mariška Holoubek-Funjak potječe iz velike glazbeničke obitelji koja je početkom 20. stoljeća doselila u Koprivnicu. Naučila je svirati najprije klavir i harmoniku a potom i violinu uz svoga oca vojnog muzičara, koji je svirao violinu u vojnom orkestru. Amaterski je svirala više instrumenata. U Zagrebu je završila violinu na srednjoj glazbenoj školi, a u Koprivnici je, uglavnom besplatno, podučavala različim glazbalima brojne naraštaje svojih učenika. Desetljećima je javno nastupala, sama ili s nekim od amaterskih sastava, u crkvi, na promocijama knjiga i otvorenjima izložbi, dobrotvornim priredbama, zabavnim nastupima…      

Aktivno je počela svirati 1960. godine, većinom podravske narodne pjesme, s tada popularnim  koprivničkim sastavom Kanarinci.

Krajem 1980. i početkom 1981. godine osnovala je svoj band pod nazivom ”Mariška band”, koji svira šlagere i tradicionalnu narodnu podravsku i američku glazbu.  

Band je prestao svirati krajem 1987. godine. Poznati režiser dokumentarnih i igranih filmova Petar Krelja 1986. godine snimio 30 minutni dokumentarni film pod nazivom Mariška band, koji je postao međunarodno poznatim i nagrađivanim, a danas ga vrlo često vrti KlasikTv na MaxTv.

U sedam godina postojanja Mariška band je nastupio na više od 50 koncerata u Zagrebu, Čakovcu, Varaždinu, Murskoj Soboti, Križevcima, Bjelovaru, Virovitici…

(Pripremljeno prema zapisima Zorka Markovića, člana Mariška Banda)

{vsig}slike-iz-proslosti/mariska/{/vsig}

fotografije: Ivo Čičin Mašansker

čitam...