19.6 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kolumna: Dražen Sačer

Savjeti liječnika // Smrznuto rame
S

Ne propustite

04-04-16-img4O smrznutom ramenu je riječ kada je opseg aktivnih i pasivnih kretnji u ramenu kroz duže vrijeme ograničen u jednakoj mjeri i to za više od polovice normalnog opsega pokreta.

“Smrznuto” rame (frozen shoulder, adhezivni kapsulitis, ukrućeno rame) konačni je razvojni stadij sindroma bolnog ramena, ali srećom tek u manjeg broja oboljelih. Nažalost može nastati unatoč pravovremenom i korektno provedenom konzervativnom liječenju bolnog ramena.

Svi oni razlozi koji dovode do pojave bolova u ramenu, mogu prouzročiti i ovaj patološki entitet : degenerativne i upalne promjene mekih tkiva oko ramenog zgloba, radna i sportska prenaprezanja, progresija reumatskih bolesti, stanja nakon ozljede glave i vrata nadlakatne kosti, mastektomija (operativno odstranjenje dojke) i torakotomija (otvaranja prsišta).

Razlikujemo primarni sindrom smrznutog ramena koji se razvija bez poznatog uzroka, obično nakon 40. godine života i češći je u žena, te sekundarni koji se javlja nakon stanja koja smo već spomenuli te kod šećerne bolesti, moždanog udara sa posljedičnom uzetosti gornjeg ekstremiteta, karcinoma pluća, srčanog infarkta i bolesti štitnjače.

04-04-16-img2Patološkoanatomski radi se o intenzivnoj fibrozi zglobne čahure (pojačano stvaranje vezivnog tkiva), koja je zbog toga skvrčena, smanjena i neelastična. Zbog toga dolazi do postupnog ograničenja svih pokreta u zahvaćenom ramenu a posebice abdukcije (odmicanja ruke od ramena). Prema novijim dijagnostičkim kriterijima o “smrznutom” ramenu govorimo kad je opseg pasivnih i aktivnih kretnji u ramenu kroz duže vrijeme ograničen u jednakoj mjeri i to za više od polovice normalnog opsega.

Klinička slika: dominira ograničena pokretljivost ramenog zgloba u svim smjerovima. Nazočne su i trofičke promjene mišića ramenog obruča (slabost mišića). U prosjeku bolest može trajati oko dvije godine. Tri su stadija ovog sindroma :

  1. Stadij boli koji traje mjesecima i postupno se povećava ukočenost ramena. Nazočna je i noćna bol i nemogućnost spavanja na zahvaćenoj strani. Postupno slabe mišići ramenog obruča.
  2. Stadij ukočenosti u kojem napreduje smanjena pokretljivost zgloba. Podizanje ruke iznad ramena (elevacija) je neizvedivo. U ovoj je fazi bol manje izražena, a noću nestaje.
  3. Stadij oporavka najčešće uslijedi nakon dugotrajnog i upornog liječenja, ali može nastupiti i spontano. Dolazi do poboljšanja opsega kretnji u ramenu, iako 7 do 15 posto bolesnika nikad ne postigne potpun oporavak.

Dijagnoza se postavlja uobičajenim postupcima kao i kod svakog sindroma bolnog ramena o čemu smo opširnije pisali u prethodnom napisu.

04-04-16-img1Liječenje je uobičajeno za bolno rame, a od procedura fizikalne terapije vrlo dobar učinak ima udarni val. Najvažniju ulogu ima uporna, intenzivna i dugotrajna kineziterapija (medicinska gimnastika) uz nadzor fizioterapeuta i samostalno kod kuće. Obzirom da je riječ o tvrdokornoj bolesti ne treba očekivati brze rezultate. Cilj je liječenja postići maksimalno moguć opseg kretnji u ramenom zglobu.

04-04-16-img3U ovakvim slučajevima indicirana je artroskopija, kojom se osim što je najpotpunija dijagnostička metoda, može i terapijski intervenirati (artroskopsko opuštanje zglobne čahure). Ortoped artroskopičar donijeti će odluku o potrebi eventualne  (pasivno pokretanje oboljelog ramenog zgloba u općoj anesteziji ) u svrhu vraćanja gibljivosti.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. : 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani općine

FOTO/VIDEO Kralj zabave Zlatko Pejaković pokazao zašto je legenda, Ivančani uživaju u nezaboravnim hitovima

Malo je još legendi hrvatske estrade kao što je Zlatko Pejaković. U sklopu proslave Dana općine Koprivnički Ivanec svojim je...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×