Traju pripreme za Noć muzeja, u Koprivnici će se prisjetiti tridesetih godina prošlog stoljeća

08:03h
0
Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice // Foto: Koprivnica.net

Koprivnički muzealci i ove će se godine pridružiti nacionalnoj akciji Noć muzeja. Posljednje siječanjske noći posjetiteljima muzeja i Galerije Koprivnica pripremaju poseban program na temu tridesetih godina dvadesetog stoljeća.

Najavio je to za Radio Dravu  ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar rekavši:

– Nastojat ćemo napraviti jednu vrstu rekonstrukcije gradskog ili građanskog života tridesetih godina u Koprivnici počevši s jednom izložbom fotografija, stanja, objekata, arhitekture tridesetih godina koju radimo uz pomoć doktora Dragutina Feletara, Foto studia Milan i još nekoliko vanjskih suradnika.

Bit će tu izložba i povodom 10 godina Udruge Old timer kluba Biciklin koja će podsjetiti na početke pravog biciklizma u Koprivnici, a u suradnji s udrugama bit će rekonstruiran život Koprivnice s početka prošlog stoljeća, od kulinarstva, preko mode i frizura, do zabavno-društvenog života.

I dok to razdoblje s jedne strane nazivamo „ludim tridesetima” s druge strane bilo je to razdoblje stagnacije Koprivnice jer su tada propali industrijski pogoni na Danici, došlo je do zaoštravanja političke borbe i državnog terora te jačanja antisemitizma uoči Drugog svjetskog rata.

Stoga će, kaže Špoljar, taj kompleksni period muzealci suvremenim Koprivničancima pokušati dočarati s jedne strane na klasičan muzeološki način, a s druge mu strane dati i zabavnu, životnu dimenziju, kako bi program bio što zanimljiviji.

Izvor: www.radio-drava.hr