4.9 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
HGK ŽK Koprivnica

U Županijskoj komori Koprivnica poduzetnici doznali sve o naknadama za posebne kategorije otpada
U

Na radionici se pojasnilo tko je obveznik plaćanja naknada te koje su njegove dužnosti.

Ne propustite

U HGK – Županijskoj komori Koprivnica u utorak je održana je radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o naknadama za posebne kategorije otpada. Radionica je okupila tridesetak predstavnika tvrtki s područja Koprivničko-križevačke županije, koji su dobili pojašnjenja o zakonskoj obvezi koje se odnose na prijavu podataka vezanih za količine ambalaže, električnu i elektroničku opremu i uređaje.

Mislav Kotarac iz Službe za pravne poslove Fonda prisutnima je pojasnio zakonski okvir sustava.

– U Hrvatskoj je uspostavljen sustav za gospodarenje posebnim kategorijama otpada, kojim upravlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond prema načelu onečišćivač plaća sredstva prikupljena od naknada ciljano ulaže u sustav gospodarenja otpadom – rekao je on.

Na radionici se pojasnilo tko je obveznik plaćanja naknada te koje su njegove dužnosti.

– Proizvođač proizvoda je pravna ili fizička osoba – obrtnik, koja na profesionalnoj osnovi razvija, proizvodi, prerađuje, obrađuje, prodaje, unosi ili uvozi, točnije stavlja na tržište proizvode, uređaje i opremu. Važno je napomenuti da se pod pojmom proizvođača misli na unosnika iz zemalja EU, uvoznika iz trećih zemalja i proizvođača u Republici Hrvatskoj – istaknula je Renata Pavković iz Odjela za identifikaciju i obračun naknada u Fondu.

U slučaju izvoza/iznosa, svaki proizvođač koji je prilikom uvoza, unosa ili proizvodnje platio Fondu naknadu, ima pravo na njen povrat u slučaju izvoza. Na radionici se prikazani primjera proizvoda za koje su proizvođači obvezni platiti odgovarajuće naknade, poput ambalaže za dostavu hrane ili ambalaže od sirovine koju je proizvođač sam uvezao. Prisutni su imali priliku na primjeru obrazaca saznati sve o načinu njihovih popunjavanja te o obvezi redovnog dostavljanja izvješća Fondu.

Zlatko Novota iz Službe za gospodarenje posebnim kategorijama otpada osvrnuo se na Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži i članak 13. te pojasnio kako je proizvođač pića koji na tržište stavlja pića u sustavu povratne naknade obvezan takvu ambalažu označiti GTIN oznakom sukladno GS1 standardu i oznakom sustava povratne naknade. Sustav povratne naknade je sustav gospodarenja jednokratnom ambalažom od PET-a, Al/Fe i stakla volumena većeg od 0,20 l namijenjenoj za pića. Proizvođač pića je dužan prilikom prvog stavljanja na tržište na području Republike Hrvatske novog pića pakiranog u ambalažu obuhvaćenu sustavom povratne naknade, u Registar Fonda dostaviti GTIN proizvoda te podatke o proizvođaču, proizvodu i ambalaži proizvoda sukladno Prilogu XII. ovog Pravilnika najkasnije 8 dana prije stavljanja novog pića na tržište.

Na kraju radionice je Tanja Topolnjak, inspektorica iz Carinskog ureda Koprivnica pojasnila proceduru izlaska carinskog inspektora na teren i istaknula vrlo visoke propisane kazne za kršenje odredbi Zakona.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×