Nove mjere

Uvodi se 24-satna ambulanta za sumnjive na koronavirus, ulazi u bolnicu zatvoreni, organizirana karantena za vozače kamiona

PU Koprivničko-križevačka obavještava kako su započele kontrole inspektora Državnog inspektorata u pratnji policijskih službenika te se obavljaju nadzori osoba koje su na području županije u samoizolaciji. Trenutno je u samoizolaciji i pod liječničkim nadzorom 290 osoba.

08:33h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Od danas u OB Dr. Tomislav Bardek otkazani su svi ranije naručeni dijagnostički pregledi i operativni zahvati, osim pacijenata koji spadaju u kategoriju hitnih slučajeva, a koji će pomoć potražiti u Hitnom bolničkom odjelu (HBO) koprivničke bolnice, poručuje županijski Stožer civilne zaštite.

– Molimo sve pacijente za razumijevanje te da u iduća dva tjedna ne dolaze u bolnicu, osim u hitnim slučajevima. Ulaz u bolnicu je iz preventivnih razloga zatvoren, a pristup pacijentima će biti omogućen isključivo putem spomenutog Hitnog bolničkog odjela – dodaju.

Kao što smo pisali, ispred ulaza bolnice je postavljen šator te su u tijeku pripreme za uspostavu rada trijažnog centra u slučaju širenja koronavirusa.

Foto: kckzz.hr

– Napominjemo kako je bolnica opremljena i spremna za prihvat pacijenata te je poduzela sve mjere koje se tiču osiguranja smještajnih i ljudskih kapaciteta te zaštitne opreme za zbrinjavanja osoba sa blažim i težim simptomima koronavirusa – kažu u Stožeru.

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije apelira da u ambulante Zavoda dolaze samo životno ugroženi pacijenti, dok svi ostali koji imaju respiratorne tegobe poput kašlja i visoke temperature pomoć potraže kod liječnika obiteljske medicine ili u Hitnom bolničkom odjelu koprivničke bolnice.

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije od utorka, 17. ožujka će sukladno odluci Ministarstva zdravstva uvesti posebno 24-satno dežurstvo u izdvojenoj ambulanti opće medicine koja će služiti za prijem pacijenata sa sumnjom na koronavirus. O točnoj lokaciji ambulante javnost će biti obaviještena u toku današnjeg dana.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije moli građane da telefonske pozive u slučaju sumnje na koronavirus preusmjere na liječnike primarne zdravstvene zaštite (liječnike obiteljske medicine), dok će se aktivnosti Zavoda preusmjeriti na obradu osoba koje su bile u bliskom kontaktu s potencijalno oboljelim od koronovirusa.

Foto: kckzz.hr

Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije od ponedjeljka 16. ožujka će uvesti posebne telefonske linije na kojima će dežurati stručnjaci koji će građanima pružati potrebne informacije i psiho-socijalnu pomoć.

PU Koprivničko-križevačka obavještava kako su započele kontrole inspektora Državnog inspektorata u pratnji policijskih službenika te se obavljaju nadzori osoba koje su na području županije u samoizolaciji. Trenutno je u samoizolaciji i pod liječničkim nadzorom 290 osoba.

– Spomenimo kako tijekom jučerašnjeg dana na području županije zabilježen jedan slučaj kršenja naputaka o obavezi samoizolacije osoba koje su se u Koprivničko-križevačku županiju vratile iz ugroženih područja – navode iz Stožera.

Od danas je uspostavljena karantena za vozače teretnih vozila te je dogovoren način funkcioniranja i organizacija rada same karantene. Organiziran je i parkirališni prostor  za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na stanovništvo da ostane mirno i staloženo jer trenutno na području županije nema transmisije koronavirusa ili osoba koje bi bile pozitivne na koranoavirus te da se strogo pridržavaju svih uputa i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo. O svim aktivnostima i novim preporukama stanovnici županije će kao i do sada biti promptno obaviješteni na službenim internet stranicama županijskih zdravstvenih ustanova te službenoj stranici Koprivničko-križevačke županije.

čitam...