Velebitski bajkoviti svijet Josipa Zankija

09:15h
0
zanki

100418-zanki-mU Galeriji S u Starčevićevoj ulici otvorena je izložba crteža akademskog slikara Josipa Zankija, rođenog u Zadru. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je u klasi prof. Miroslava Šuteja, a danas je docent na Sveučilištu u Zadru. Od 2007. predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Izdavačka kuća „Profil” objavila je 200, godine monografiju o njegovu radu, a do sada je izlagao na više od trideset samostalnih izložbi i objavio je više pjesničko-grafičkih mapa.

Na otvorenju izložbe o radu Josipa Zankija govorio su vlasnik Galerije S likovni kritičar Marijan Špoljar, likovni kiritičar iz Zagreba Ivan Župan i sam autor Josip Zanki. Ivan Župan istaknuo je da nas Zanki nas vodi u bajkovite šumske krajolike, mitska mjesta, netaknute i još nenaseljene planinske krajolike Velebita, u bespuća vilinskog svijeta, gdje su debla bukve i hrasta domicili trolova, a borovi patuljaka:

”U vizualno atraktivnim crtežima dojam je onostranog, začudnog, mističnog i bajkovitog. Raskošne šume dišu osebujnim životom, debla i nepravilne grane staništa su tajnih stanara, bivci su nevidljivih bića, bajkovitih stvorenja koja se provlače kroz predaje nomada i planinskih naroda – skrivaju patuljke i trolove, groteskne duhove zemlje i tla – a s njegove kore kao da nam namiguju obješenjačka lica tih lakrdijaša”.