Vjerovnici pokrenuli prodaju Sloge d.d.

13:13h
0
Darko Šket (lijevo) i Franjo Otročak. Snimio: Marijan Sušenj


Nekretnine i pokretnine Sloge d.d., vrijedne 40 milijuna kuna, te njezin 27 milijuna kuna “težak” udio u tvrtki kćeri Sloga obuća do kraja godine idu “na bubanj”.

Odluku o pokretanju prvog kruga javne dražbe jednoglasno su na jučerašnjem sastanku Odbora vjerovnika donijeli članovi tog tijela – države, Podravske i Hrvatske poštanske banke, radnika, Grada Koprivnice, Komunalca i Podravke, koji od Sloge d.d. potražuju ukupno oko 53,5 milijuna kuna plus kamate. Predstavnik radnika i prvi čovjek Sloge obuća Darko Šket kazao je da će budući vlasnik Sloge d.d. biti obavezan preuzeti i proizvodnju u Slogi obuća te 337 zaposlenih, no stečajni upravitelj u Slogi d.d. Franjo Otročak tvrdi da to nije tako.

– Kupci koji će biti spremni preuzeti proizvodnju imat će prednost na natječaju, pa i ako ponude manju otkupnu cijenu, no to neće biti isključivi uvjet. Stoga je budućnost Sloge obuća neizvjesna, no iskustva iz stečajeva koje sam do sada vodio govore da novi vlasnici najčešće preuzmu proizvodnju, naročito ako je uhodana kao u Slogi obuća. Sada slijedi Skupština vjerovnika koja treba potvrditi odluku Odbora vjerovnika, a do kraja prosinca vjerujem da će biti raspisana javna ponuda za kupnju Sloge d.d.. Početna cijena će biti između 70 i 80 milijuna kuna, no ne vjerujem da će tvrtka dobiti novog vlasnika prije trećeg kruga prodaje te da će biti prodana za više od 50 milijuna kuna, što znači da se neće namiriti svi vjerovnici. Do sada nam se radi kupovine Sloge d.d. javio samo talijanski poslovni partner Eurokomfort, no nismo mu odgovorili prije nego konkretiziramo cijenu i druge uvjete prodaje – kazao je Franjo Otročak te dodao da se na inzistiranje pojedinih vjerovnika odustalo od uvjeta da novi vlasnik preuzme proizvodnju.

Njegove je riječi potvrdio predsjednik Odbora vjerovnika Mladen Evačić:

– Stečajni zakon nam brani da kupcima uvjetujemo preuzimanje, proizvodnje jer je namirenje vjerovnika važnije od socijalne komponente, odnosno nastavka rada 337 zaposlenih. Ipak, možemo odbiti ponudu kupca ako nismo zadovoljni njegovim prijedlogom budućnosti Sloge obuća.Snimio: Marijan Sušenj

Šket je, pak, kazao da su procijenjena vrijednost Sloge d.d. i njezini dugovi prema dobavljačima, bankama i drugim vjerovnicima oko 70 milijuna kuna te kako vjeruje da će tvrtka biti prodana za isti iznos. Također, najavio da se neće ići na komadanje Sloge, već da će se prodavati “u kompletu”, da će najveći vjerovnici dobiti svoj novac te da kao predstavnik radnika i direktor Sloge obuća neće pristati na prodaju ako novi vlasnik neće pristati izgraditi nove proizvodne pogone u industrijskoj zoni.

 

čitam...