Savjeti liječnika

Vježbajte i zimi

„Nedostatak aktivnosti uništava dobru kondiciju svakog ljudskog bića, dok je kretanje i fizička aktivnost čuvaju i održavaju” (PLATON)

15:00h
0
drazen-sacer

Zima nije razlog da svi oni koji vježbaju, ne nastave s uobičajenim tjelesnim aktivnostima i dalje. Ne treba se bojati zime, štoviše vježbanje zimi ima i svojih prednosti, a na vama je samo da izaberete vid rekreacije: šetnje, brzo hodanje, sanjkanje ili skijanje, klizanje, odlasci na bazen ili pak tjelovježba u kući ili teretani.

Ipak, hladnoću treba respektirati. Da bi se zaštitili na vrlo niskim temperaturama najvažnija je odgovarajuća „slojevita odjeća“ – nekoliko slojeva tanjih odjevnih predmeta, potom topla obuća, kapa i rukavice. Hodanje je apsolutno najpristupačnija tjelesna aktivnost kojom se mogu baviti praktički svi. Dovoljno je svakog dana samo tridesetak minuta žustro hodati da se postigne koristan efekt, ali to treba činiti redovito.

Podsjećamo da i Svjetska zdravstvena organizacija preporuča trideset minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno, kao minimum potreban za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Šetnja ili brzo hodanje ne iziskuje ništa drugo, osim prikladne odjeće i obuće. Treba postupno produžavati trajanje i brzinu hoda kao i dužinu hodne staze. Podsjećamo da aktivnosti na svježem zimskom zraku doprinose cjelokupnom zdravlju, a posebno ubrzavaju metabolizam, jer tijelo zimi troši dodatnu energiju da se zagrije i održi toplinu. U kojo mjeri napredujete tijekom vremena možete provjeriti na pedometru – brojaču koraka, vrlo jednostavnoj, jeftinoj i korisnoj napravi koja mjeri brzinu hoda, broj koraka, puls i trajanje šetnje. Ne zaboravite da je i zimi neophodno piti dovoljno tekućine, iako se žeđ osjeća u manjoj mjeri nego ljeti.

Ako nikako ne možete vježbati vani, a niste skloni niti hodati, ostaje Vam mogućnost tjelovježbe u vlastitu domu. I za taj vid tjelesnih aktivnosti vrijedi isto pravilo: postupnost i umjerenost. Ponovno podsjećamo da su redovitost i ispravno izvođenje vježbi, osnovni preduvjeti uspješne tjelovježbe. Time će te smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu, podići imunološku otpornost organizma, poboljšati raspoloženje i smanjit rizik od pojave kardiovaskularnih incidenata.

Svi uzrasti moraju biti tjelesno aktivni i preko zime, a vrstu i intenzitet vježbanja treba prilagoditi svojim mogućnostima. Starije osobe trebaju izbjegavaju izlaske na šetnju pri izuzetno niskim temperaturama i klizavim pločnicima. S druge strane, za mlađu i srednju dob unatoč dobrom općem zdravstvenom stanju, ako se odluče za klizanje ili skijanje potrebna je, dobro poznavanje tehnike, kvalitetna skijaška oprema, optimalna tjelesna pripremljenost i izbjegavanje najzahtjevnijih skijaških staza, jer je u protivnom mogućnost ozljeđivanja višestruko veća.

Savjetujemo zimi izbjegavati ekstremno trčanje, jer maksimalni fizički napor slabi imunološki sustav, ali i trčanje na vanjskoj temperaturi ispod -5 st. C. Zaključno, uz određena ograničenja i oprez, ostanite aktivni i punim plućima uživajte u zimskim tjelesnim aktivnostima.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
ORDINACIJA ZA FIZIKALNU MEDICINU,
REHABILITACIJU I REUMATSKE BOLESTI
Tel. 048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...
Loading...