Savjeti liječnika

Želim biti zdrav – moram smršavjeti

Jest da je teško, ali je sve vrlo jednostavno i sve je na vama - vaše zdravlje je u vašim rukama.

16:50h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

“Zdravlje je najveće bogatstvo” (Vergilije)

Veliki značaj teme o kojoj smo pisali u prošla dva teksta, razlog je da joj se i sada posvećujemo. Debljina nažalost nema samo utjecaj na reumatske bolesti degenerativne etiologije – artroze, nego je njen utjecaj još značajniji za neka druga stanja: visok krvni tlak, šećerna bolest, povišene vrijednosti masnoća u krvi i bolesti krvnih žila.


Kroz kraće ili duže vremensko razdoblje povećan unos kalorija uz istovremeno njihovu smanjenu potrošnju, sigurno će rezultirati debljinom. Da se radi o debljini dovoljno je stati na vagu, ali objektivnija mjera od same tjelesne težine je indeks tjelesne mase (ITM), jer uzima u obzir i visinu čovjeka. Vrlo se lako može izračunati, tako da se tjelesna težina u kilogramima podijeli sa kvadratom tjelesne visine u metrima. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji vrijednost ispod 20 je pothranjenost, između 20 i 25 idealna tjelesna težina, između 25 i 30 pretjerana, a iznad 30 govorimo o debljini – pretilosti. Dakle izračunajte gdje ste i što vam je činiti.

Dobar pokazatelj debljine je i opseg struka, a mjeri se običnom centimetarskom trakom u visini struka, pazeći da traka bude vodoravno položena i dovoljno napeta. Opseg veći od 8o cm kod žena i 94 kod muškaraca, bez obzira na visinu osobe znak je da treba smršaviti.Liječnik ima obvezu upozoriti pacijenta na ozbiljne posljedice debljine i uputiti ga što da radi – primarno da promijeni dosadašnji način prehrane.

Cilj mršavljenja je smanjenje postotka tjelesne masti i sprječavanje njenog štetnog učinka na zdravlje. Treba donijeti odluku: želim smršaviti i ustrajat ću u tome. To znači iz temelja promijeniti prehrambene navike i započeti s redovitim tjelesnim aktivnostima, “jer ludost je stalno raditi isto, a očekivati različite rezultate” (A. Einstein). Osnovno je da broj kalorija unesenih hranom treba biti manji od onog koji potrošimo tjelesnom aktivnosti.

Posebno je važno sporo jesti, jer osjećaj sitosti nastupa tek kroz 15 do 20 minuta od početka konzumiranja obroka. Dakle, treba jesti polako, a obroci neka ne budu preobilni I neka ih je barem tri, a bolje pet do šest dnevno.Tijekom jutra i dana treba jesti ugljikohidrate – tjestenina, krupir, dvopek uz povrće i voće. Za večeru konzumirati povrće i proteine (riba, nemasno meso, posni sir). Potrebna je stroga kontrola u unosu masnoća. Treba ih naprosto izbjegavati.

Svaki dan poželjno je konzumirati puno svježeg voća i povrća, što manje prerađevina. Treba češće piti vodu i/ili čajeve oko dvije litre dnevno, iako neki nutricionisti misle da samo treba slijediti osjećaj žeđi. Sedentaran način života je izuzetno štetan, stoga svakako pojačajte svoju tjelesnu aktivnost.

Ne vjerujte čudotvornim dijetama i “čudesnim napicima”, podsjećamo vas na naš “OPO” postupak, o kojem smo ranije pisali, i na kraju još jednom ističemo – bez upornosti, odricanja i strpljenja nema gubitka tjelesne težine. Jest da je teško, ali je sve vrlo jednostavno i sve je na vama – vaše zdravlje je u vašim rukama.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...