Kolumna: Savjeti liječnika

Još o bolovima u zdjelici

14:46h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

“Bol je istina; sve drugo je podložno sumnji” (John Maxwell Coetze)

16-05-16-img1U ranijem smo napisu naveli većinu mogućih uzroka bolova u zdjelici. Kako ta tema zaokuplja nešto veću pozornost naših muških čitatelja, posvetit ćemo joj još malo prostora. Bol u donjem dijelu trbuha najčešće ima ishodište u jednom ili više različitih sustava: mokraćnom, reproduktivnom, probavnom i koštano-mišićnom. Promjene na različitim organskim sustavima, često mogu imati iste ili slične simptome, što u znatnoj mjeri otežava dijagnostiku. Već smo istakli da postoje određene osobitosti vezane uz spol i dob bolesnika.

U dijagnostičkom smislu postoji razlika kod mlađih muškaraca i onih starijih od 50 godina. Simptomi vezani uz bolna stanja donjeg trbuha najčešće ne prolaze spontano, stoga je važno provesti dijagnostički postupak i pravodobno započeti liječenje. Bolovi u srednjem donjem dijelu trbuha, iznad stidne kosti upućuju na upalu mokraćnog mjehura ili upalu prostate. Kad je u pitanju prostata, ti se bolovi mogu širiti u područje završnog debelog crijeva. Upalne promjene prostate najčešće su u mlađih muškaraca, a treba znati da se kronična upala prostate dugotrajno i teško liječi.

16-05-16-img3Bol iznad stidne kosti praćena učestalim mokrenjem smanjenog mlaza, osobito noću posljedica je povećane prostate i javlja se kod muškaraca starijih od 50 godina. Tipičan znak je učestali nagon na mokrenje i mala vremenska „zadrška“ prije početka mokrenja. Samo povećanje prostate najčešće je dobroćudno. Ipak, u pravilu treba učiniti dijagnostičku pretragu PSA (prostatični specifični antigen) čije povišene vrijednosti upućuju na upalu ili početne zloćudne promjene u prostati. Uz nalaz PSA treba učiniti i ultrazvučni pregled prostate.

I mlađi muškarci mogu imati povećanu prostatu, ali je ona najčešće uzrokovana upalom. Ti pacijenti obično rade na hladnim mjestima (otvoreni ili negrijani prostori zimi), proizvodni pogoni hrane s dodatnim hlađenjem (klaonice, hladnjače,..).

16-05-16-img2Bolovi kod muškaraca na desnoj strani donjeg dijela trbuha mogu biti posljedica bolesti mokraćovoda (upala ili kamenci), refleksne boli iz desnog bubrega, upale slijepog crijeva (crvuljka) ili tumorske promjene u debelom crijevu. Bol u preponi, može potjecati i od kuka, a uzrok može biti i hernija (bruh, kila). To se može vrlo lako potvrditi ili isključiti pažljivim kliničkim pregledom.

Iako izvan zdjelice, bol u području testisa (sjemenika) treba uvijek respektirati. Stalna bol tupog karaktera najčešće je povezana s povećanjem testisa. Ultrazvučni pregled potvrdit će, radi li se o hidrokeli (nakupljanje tekućine u ovojnici testisa), varikokeli (proširenje venskog spleta u mošnji) ili tumoru. Nažalost u dobi od 15 do 35 godina tumor testisa najčešće je zloćudan.

Iznenadna, jaka bol u području testisa koja se javlja pri fizičkom naporu ili sportskim aktivnostima upućuje na torziju testisa (uvrtanje testisa oko vlastite osi). Stanje traži hitni odlazak urologu koji će riješiti problem ručnim odvrnućem testisa, a ako to nije moguće potreban je operativni zahvat. I na kraju, savjet muškarcima koji nemaju nikakvih tegoba sa prostatom. Unatoč tome, ako su u dobi oko pedesete godine, trebali bi učiniti urogenitalni pregled pri specijalisti urologu, koji će procijeniti potrebu daljnje dijagnostike i eventualnog liječenja.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. : 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...