KOLUMNA Dražen Sačer

Savjeti liječnika // Bolne dojke

08:00h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

Dojke su simbol materinstva i ženstvenosti”

01-03-16-img3Bol u dojkama (mastalgia, mastodynia) kod žena je relativno česta pojava. Intenzitet i lokalizacija su različiti, a bol po kvaliteti može biti oštra, probadajuća, tupa, pulsirajuća ili konstantna. Može biti lokalizirana u obje ali i u samo u jednoj dojci, a tada u cijeloj ili pak samo jednom njenom dijelu. Osim boli “Breast Cancer Foundation” navodi još osjetljivost ili nelagodu u području grudi ili okolnom tkivu.

Ženska dojka sastoji se od mliječnih žlijezda okruženih masnim i vezivnim tkivom. Mlijeko koje žlijezda izlučuje izlazi kroz kanaliće na bradavicu dojke. Svaka dojka ima 15 do 20 režnjeva, a oni se sastoje od manjih dijelova koji se zovu lobuli. Ductusi su maleni kanalići koji povezuju režnjeve i lobuse. Bradavicu dojke okružuje tamnije pigmentirano područje kože – areola.

Bol u dojkama može imati najrazličitije uzroke. Najčešće, ali srećom i najbezopasnije stanje je predmenstrualna osjetljivost u dojkama. Ta je bol cikličke naravi i obično nije jaka. Uzrok joj je povećanje razine hormona (estrogena), koji izaziva bujanje mliječnih žlijezda, pa su mnogim ženama dojke bolne i/ili osjetljive na dodir. Ova bol obično prestane kad žena izgubi menstruaciju.

Postoje i brojni drugi razlozi koji dovode do bolova u dojkama:

  1. Upala dojke (mastitis) vezana uz dojenje
  2. Nošenje grudnjaka koji ne priliježe kako treba ili ne drži pravilno dojke
  3. Enormno velike dojke (kod žena s velikom tjelesnom težinom)
  4. Ozljede dojke
  5. Tumori dojke (dobroćudni – fibroadenom i zloćudni – karcinomi)
  6. Fizička aktivnost koja opterećuje grudni koš
  7. Bolesti ili stanja koja pogađaju prsni koš, rebra i pripadajuće mišiće
  8. Uzimanje nekih lijekova, posebice kontraceptiva
  9. Neki sastojci u hrani ili piću (npr. metilksantini u kavi)

01-03-16-img2Naravno da je svakoj ženi najvažnije pitanje kako se ponašati i što poduzeti pojavi li se bol u dojci. Za mnoge je žene ta bol uznemirujuća, no u većini slučajeva, one se smire kad spoznaju da je ta vrsta boli relativno česta pojava i da nije opasna. Za mnoge od njih najveći je problem i razlog strahu, je li bol, znak raka dojke. Za rak dojke tipično je odsustvo ranih simptoma i u ranijem stadiju bol se javlja tek u 10 % žena. Prvi simptom raka dojke je pojava kvržice, koju žena može otkriti samopregledom.

Žena mora reagirati na svaku nenormalnu promjenu na dojkama i bol, te potražiti savjet svog liječnika obiteljske medicine. Liječnik će nakon pregleda i eventualne dodatne obrade ustanoviti što je uzrok bolova i po potrebi, a ovisno o nalazu uputiti jednom od specijalista u Timu za dojku ( ginekologu, kirurgu, onkologu).

Kod većine žena bol u dojci nije jaka i nestaje sama od sebe nakon nekoliko mjeseci ili godina. Što se tiče liječenja, ponekad su od velike pomoći hladni oblozi ili lokalna primjena gelova i krema koji djeluju protuupalno i analgetski. Može se uzeti i blaže sredstvo protiv bolova (Lupocet, Neofen, Ibuprofen, …).

Mlađe žene, do 35 godina pojavu kvržice u dojci moraju provjeriti ultrazvučnim pregledom, a starije od 35 godina mamografijom te po potrebi i ultrazvukom. Mamografija je dijagnostička metoda koju se preporuča učiniti svakoj ženi iznad 40 godina života svake tri godine, jer može otkriti najsitnije promjene u dojci koje se ne mogu napipati. To je i razlogom za uvođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, kojim se sve žene u dobi od 50 do 65 godina pozivaju na redovite mamografije, kako bi se rak dojke otkrio u ranoj fazi i tako mogao uspješno liječiti.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. : 048 625 033
E-mail :
drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...