Savjeti liječnika

Saznajte zašto je izuzetno važno nositi odgovarajuću obuću

16:00h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

“Oslonac je najvažniji u životu”

Da bi stopala mogla obavljati svoje osnovne funkcije, oslonac i kretanje, potrebno ih je čuvati i njegovati. Uputno je održavati primjerenu tjelesnu težinu te izbjegavati predugo stajanje

Za stopala je izuzetno važno nositi odgovarajuću obuću. Stoga pri odabiru cipela neka najvažnije bude da su udobne i dovoljno prostrane, da ne tiskaju nožne prste i da su po mogućnosti napravljene od prirodnog materijala. Isto tako cipele ne smiju biti niti prevelike. Starije osobe ženskog spola i one koje imaju problema s kretanjem trebaju nositi cipele sa što širom i nižom potpeticom zbog veće stabilnosti.

Kad god je to moguće treba hodati bos. Žene bi trebale voditi računa da nikako cijeli radni dan ne provode u preuskim cipelama ili u cipelama s visokim potpeticama. Dugotrajno nošenje takvih cipela ne samo da deformira stopala, već i nepovoljno djeluje na kralježnicu. Kod profesija koje traže duže stajanje treba upražnjavati dnevni odmor i provoditi vježbe za stopala – snažiti mišiće potkoljenica i stopala.

Stopala treba održavati suhim i čistim – barem jednom dnevno oprati ih toplom vodom i sapunom. Svaki dan poželjno je koristiti novi par čarapa i češće mijenjati cipele tijekom dana te nekoliko puta skinute čarape, ako je to moguće. Obuću koja se nosi tijekom dana treba prozračiti.

Nekoliko jednostavnih vježbi za stopala, ako se provode redovito mogu donijeti veliko olakšanje:

  1. U sjedećem ili ležećem položaju zategnuti stopala i primicati prednje dijelove stopala (prste) prema sebi
  2. Ispružiti stopala i odmicati prste od sebe
  3. Uvrtati stopala prema unutra i prema van
  4. Hodati na prstima, a potom na petama
  5. U sjedećem položaju prstima stopala nabirati tkaninu koja je na podu.

LIJEČENJE je ovisno o uzroku bolova i individualnim tegobama. Ponekad je dovoljno tek pridržavati se navedenih mjera prevencije. Kada to izostane, nakon obrade koja uključuje klinički pregled, rentgensku snimku i po potrebi laboratorijske nalaze, provodi se liječenje. Kod strukturalnih promjena potrebno je ispraviti poremećenu raspodjelu opterećenja stopala, za što se propisuju ortopedski ulošci koji pasivno drže i podupiru stopalo, što rasterećuje bolni dio stopala.

Pri liječenju izuzetno je važna ciljana medicinska gimnastika. Vježbama istezanja i snaženja održava se svod stopala. Ako su i dalje prisutni bolovi, propisuje se fizikalna terapija (kriomasaža, magnet, laser, ultrazvuk, elektroprocedure, itd.) i medikamentna terapija – lijekovi sa protupalnim i analgetskim djelovanjem (Lupocet, Neofen, Ibuprofen, Knavon, Lubor,…).

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW